Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Az ördögök is hiszik

2009.10.27. 09:36 Czeglédi Péter Pál

"Mutasd meg nekem hitedet cselekedetek nélkül, én is meg fogom mutatni neked cselekedeteim alapján a hitemet. Te hiszed, hogy egy az Isten. Jól teszed. Az ördögök is hiszik és rettegnek. Akarod-e hát tudni, te ostoba ember, hogy a hit cselekedetek nélkül meddő." Jakab 2, 18b-20

Van amikor az ember már nem tud ütős lenni, mert az Ige mellett szánalmasnak tűnik minden próbálkozás. Ahogy Pál írja, "levegőbe öklöz" Isten hatalmas csapásai mellett. Na ez az Ige pontosan ilyen...

Bármennyire is furcsának hangzik, de ebből az Igéből az derül ki, hogy az ördög körülbelül egy átlagos magyar keresztyén ember szintjén áll. Vagy még talán feljebb is egy kicsit, hiszen egy fontos felismeréssel gazdagabb.

Jakab apostol nem teketóriázik, maró gúnnyal figuráz egy olyan dolgot, ami rendkívül jellemző napjaink keresztyénségére. Bizonyos állításokat igaznak fogadunk el, s attól már úgy érezzük, hogy keresztyének, sőt jó keresztyének vagyunk.

"Te hiszed, hogy egy az Isten." Te hiszed, hogy a húsvét nem a nyuszi ünnepe, hanem Jézus feltámadására emlékezünk vele. Te hiszed, hogy a karácsony Jézus Krisztus nekünk ajándékozásának ünnepe. Te hiszed, hogy Isten Fia Jézus. Te hiszed, hogy Isten jó. Te hiszed, hogy Jézus meghalt érted a kereszten.

Jól teszed, örülj neki, hiszen ezek valóban fontos igazságok, de ezt az ördögök is hiszik és rettegnek, folytatja Jakab. 

S itt nem az a meglepő, hogy elhiszik, hanem az, hogy rettegnek. Rettegnek, mert tudják mindez nem elég! Hát igen, eggyel több eset, amikor kimondhatjuk az ördög okosabb volt nálunk.

Mi még a rettegés szintjére sem jutunk el, hanem helyette marad a kedélyes ön vállveregetés. Azt hisszük, hogy elég elméletben elfogadnunk Isten létezését, a gyakorlattal azonban már nem foglalkozunk egy cseppet sem. Jó keresztyének vagyunk mert hiszünk Istenben, de a tetteink nem árulkodnak erről. Közben pedig, mint egy - mentőövként - lelkesen hangoztatjuk a reformátor szavait, hit által üdvözülünk és nem cselekedetek által.

De a hit és a cselekedetek összekapcsolódnak. A Jézus Krisztusban való hit, az cselekvő hit. Ha azt teszem, amit Jézus tett, akkor hiszek Jézusban s ha nem teszek semmit, akkor nem is Jézusban hiszek. S minden okom megvan legalább egy kis riadalomra. 

 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr101478142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papori 2009.10.27. 23:22:57

Ismét nagyot alakítottál.Annyira jók a gondolataid, látszik, hogy nem kommentár szöveg, és annyira kapcsolódik a mindennapjainkhoz. Érdekes nagyon, hogy ez a mai téma a hit és cselekedet kapcsolatáról számtalan prekát lehet hallani, olvasni, de a te elmélkedésed mégis felturbózza és nem olyan elcsépelt( ezt értsd jól). Nagyon jó az utolsó mondat is, h megvan az okom 1 kis riadalomra, nekem erről hirtelen az 51. zsoltárból jutott eszembe a "tiszta szívet teremts bennem és az erős lelket újítsd meg bennem", hogy ezen a szálon is tovább lehetne vinni a hit és cselekedeteket. Köszi a mai magyarázatot és Isten áldjon, további jó munkát!Várom a mindennapi eledelt :D

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.10.28. 07:14:33

Hiszünk-e annyira, hogy a cselekedjük is a parancsait? Mennyire ragaszkodunk a kényelmünkhöz, a vágyainkhoz?

- Hiszel Istenben?
- Igen.
- Templomba is szoktál járni?
- Annyira azért nem.

És még lehetne sorolni.
És igen. Templomba pl. én is járok, de vannak dolgok amikről képtelen vagyok lemondani...

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.28. 08:05:49

Az, hogy nem kommentár ízű annak nem teljesen örülök. Mert az biztos, hogy nagyon őszinte, de nálamnál sokkal okosabb emberek, sokkal okosabb dolgokat írtak. Jó lenne ehhez is hozzáférni, de soha sincs időm bemenni a könyvtárba, így kénytelen vagyok a nem túl sok otthoni könyvemből olvasgatni - ha tudok -.
Nagyon szeretnék egy kicsit jobban utána járni a dolgoknak, úgyhogy a következő levél előtt bemegyek fénymásolni a könyvtárba...:)

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.28. 08:12:44

@Spirál: Sajnos ilyen a mai ember hozzá állása a keresztyénséghez.
Talán éppen ezért törnek előre a keleti passzív "vallásszerű" képződmények. Nem állítanak nap mint nap erkölcsi döntések elé.
A könnyebb felé hajlik az ember!
De ez a "vicc"/"véresen komoly" dolog tetszett.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.10.28. 17:52:09

A Buddhizmus meg a többi már szinte nem is vallások hanem valami filozófiai csomag. (Nem ugrik be jó szó.)
Szomorú hogy egyenrangúan kezelik a kereszténységgel.

Tömösi Pál 2015.08.03. 22:08:53

Tisztelt Czeglédi atyafi!
Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell.
A hit hallásból a hallás Isten Igéje által van.
Isten áldja.
süti beállítások módosítása