Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Kivételes személy

2010.05.28. 23:03 Czeglédi Péter Pál

"Abban az időben Jézus gabonaföldeken ment át szombaton, tanítványai pedig megéheztek, és elkezdtek kalászokat tépdesni és enni. Amikor ezt meglátták a farizeusok, szóltak neki: "Íme, tanítványaid olyat tesznek, amit nem szabad tenni szombaton." Mt 12, 1-2

 

Kivétel erősíti a szabályt. Ez a mondat, arra próbál utalni, hogy vannak olyan kivételes körülmények, események, alkalmak, amelyek felül írják az addig alkalmazott szabályokat. Éspedig, nem azzal a szándékkal, hogy semmissé tegyék azokat, hanem éppen ellenkezőleg, azért, hogy még inkább megerősítsék azokat. A kivételek minden esetben elgondolkoztatnak, megfontolásra késztetnek.

 

Ebben az Igében úgy gondolom, hogy nem kivetélt kell látnunk, hanem sokkal inkább egy kivételes személyt. Az igehely kapcsán helyesebb lenne azt mondanunk, hogy a Kivételes Személyek erősítik a szabályokat. De ki lehet ilyen Kivételes Személy?

 

Manapság sokan hangsúlyozzák, hogy mindannyian Kivételes Személyek vagyunk. Egyéniségek, akiknek joguk és lehetőségük van felül bírálni, szokásokat és törvényeket. Ha így tekintünk a tanítványokra, akkor mondhatjuk, hogy kivételes bátorsággal rendelkező személyek voltak, hiszen a mezőn sétálgatva – a farizeusok szeme láttára – a legnagyobb bátorsággal szegték meg a szombat törvényét. Dicsérni való bátorság, büszke egyéni látásmód!

 

Jézus nem véletlenül beszél Dávid királyról. Dávid király kíséretének a tettét, nem bátorságuk, vagy vakmerőségük garantálta, hanem a király, mint igazán Kivételes Személy jelenléte. S a farizeusok tetteit, a templom, mint Kivételes Hely tette jogossá és szükségessé. Ezek a kivételes Személyek, és Helyek erősítették a szabályt.

 

Fontos azt látni, hogy a tanítványok egyetlen jogalapja erre a tettre Jézus Krisztusnak a jelenléte volt. Ebben a közösségben, Királyi kíséretben, jelen kellett lennie a Megváltónak! A keresztyén ember amikor a szabályokra, rendszerekre és ezek határ eseteire tekint, akkor a Kivételest kell keresnie. Hozzá kell fordulnia tanácsért, útmutatásért.

 

A keresztyén ember életében pedig sok értékes és érdemes személy van, de csak egy igazán Kivételesről tudhatunk. Ez pedig nem más, mint Jézus Krisztus!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr942039171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.01. 12:06:09

A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :)
Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit sem szabad csinálni.
Nem a betű szerint kell értelmezni a törvényeket hanem azok értelme szerint.

Na meg a képmutatás is megnyilatkozik.
Gondolom a farizeusok is megtették, ha nem látta senki.
Olyasmi ez, mikor a keresztényeknek esnek, amikor azok bűnöket követnek el.
Arról elfeledkeznek, hogy attól nem lesznek kevésbé bűnösek a hitetlenek, hogy a hívők is vétkeznek...
süti beállítások módosítása