Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Adventi tánc

2009.12.12. 23:18 Czeglédi Péter Pál

„Dávid is visszatért, hogy megáldja háza népét. De Míkal, Saul leánya kijött Dávid elé, és ezt mondta: Milyen dicső volt ma Izráel királya! Úgy mutogatta magát szolgáinak a szolgálói előtt, ahogyan csak féleszű ember szokta magát mutogatni! Dávid ezt felelte Míkalnak: Az Úr színe előtt jártam szent táncot, aki engem választott apád helyett és egész háza népe helyett, és engem rendelt az Úr népének, Izráelnek a fejedelmévé. Igen, az Úr színe előtt! És ha még ennél is jobban megalázkodom, és még alávalóbb leszek magam előtt, akkor is tisztelni fognak a szolgálók, akiket te emlegetsz.”    2Sám 6, 20-23

Biztató volt számomra ez az Ige. Az embernek – sajnos – számtalanszor fontos és mérvadó, hogy mit gondolnak róla az emberek. Sokszor elgondolkodunk azon, mások mit szólnak ahhoz, hogy mi milyen módon viszonyulunk Istenhez. Érdekel minket, hogy ha valaki gúnyolódik rajtunk, kinevet minket, vagy éppen megbecsüléssel tekint ránk.

Míkálnak is egy ilyen fajta szemlélete volt. Nem igazán törődött az Isten dicséretével, hanem a hatalma, a tekintélye miatt aggódott.  Szép, hogy Dávidot félti, de a szavai mögött inkább azt érezzük, hogy önmagát félti. Nem akar egy bolond, egy bugris, szentimentális király felesége lenni. Hol van már az a Dávid, aki filiszteusokat győzött le, s a legkomolyabb helyzetben is férfiként állt helyt?

Felüdítő mindez férfiként szemlélve! Dávid képes volt letenni gondjait. Lezárult egy fejezet az életéből. Talán a legkeményebb fejezet,  rögös útja a királyság felé révbe ért. Elengedi magát, kilép komoly hadvezéri ruhájából és Isten előtt örül és táncol önfeledten. Valahol ő is megérdemelte, kellet ez már neki…

S kell nekünk is! Hiszen keresztyénségünk egyik legnagyobb öröm ünnepe felé közeledünk! Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de itt az ideje, hogy kiszálljunk a mókuskerékből! Ne kicsit, hanem nagyon. Ne elégedjünk meg amolyan konzumünnepléssel, hanem tudjunk valóban és őszintén ünnepelni! Dávid királyként lelkiismeret furdalás nélkül tudott ugrándozva örülni Istennek, akkor nekünk is szabad – XXI. századi civilizált embereknek – gyermeki örömmel várni a karácsonyt!

Lehet, hogy sokan gáznak tartják a szenteste templomba járó szentimentális keresztyéneket, a nem trendi ajándékainkat, de figyelmeztet az Ige, hogy kötözködők, ferde szemmel nézők mindig lesznek! Azonban példát kell mutatnunk. Hatalmas keresztyén feladat, hogy minden kételkedő, beszóló, kötözködő és cinikus ellenére tudjunk őszintén örülni! Őszintén örülni, egy fél és álörömökkel teli világban…

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr751593351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.12.13. 10:25:02

"Az embernek – sajnos – számtalanszor fontos és mérvadó, hogy mit gondolnak róla az emberek."

Sajnos ez engem is jobban foglalkoztat mint kéne.

"Lehet, hogy sokan gáznak tartják a szenteste templomba járó szentimentális keresztyéneket,"

Amúgy is jól érzem magam a templomban, de az éjféli szentmise a kedvencem! Annyira jó hangulata van. :)
Nálatok is van éjféli mise?

girl_without_name 2009.12.13. 13:05:25

Nálunk reformátusoknál nincsen éjféli mise, de van istentisztelet.
Számomra személy szerint nemhogy nem gáz, de az év egyik legmeghittebb napja, és lehet ez is közhelyesen hangzik, de olyankor mindig különleges hangulat van a családban. Találkozunk a rokonokkal, és az istentisztelet után együtt bontjuk az ajándékokat meg esszük a karácsonyi sütit. :))
Nekem a templombajárás nem kötelező megszokás, karácsonykor meg pláne nem, szerintem azért is nagyon jó, mert a nagy karácsonyi készülődés meg rohanás végkifejleteként megállhatunk egy kicsit, pihenhetünk, gondolkozhatunk, és az igehirdetés mindig felhívja a figyelmünket az ünnep lényegére. És mindig örülök, ha ismerősökkel is találkozok.

"Az embernek – sajnos – számtalanszor fontos és mérvadó, hogy mit gondolnak róla az emberek."

Ezzel én is így vagyok sokszor, de azt kell, hogy mondjam, ilyen világot élünk. Még a keresztyén ember számára sem -aki elsősorban Istennek akar megfelelni- mindegy, hogy az itteni világunkban ki mit gondol róla.
Szerintem ezt teljesen nem is tudjuk kiküszöbölni az életünkből, mivel emberek vagyunk, és mint ahogy a másik ember szeretetére, a mások elismerésére is vágyunk valamilyen szinten. Ami fontos, hogy a prioritásokat megfelelően kezeljük, és mindig tudjuk, hogy kinek akarunk elsődlegesen megfelelni.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.13. 23:45:42

@Ursusss: Örülök, hogy össze találkoztak a gondolataink...;)

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.13. 23:48:04

@Spirál: Én is egy kicsit hiú embernek érzem magam... Nem jó tulajdonság!
Nálunk valóban nincs éjféli mise, de istentiszteletet Szenteste olyan 4-6 óra között szoktak tartani.
Én is régóta tervezem, hogy egyszer elmegyek egy éjféli misére!

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.13. 23:49:59

@girl_without_name: "Ami fontos, hogy a prioritásokat megfelelően kezeljük, és mindig tudjuk, hogy kinek akarunk elsődlegesen megfelelni."
A helyes egyensúlyt megtalálva tapintottál rá a lényegre. Köszönöm, hogy ilyen jól megfogalmaztad!
süti beállítások módosítása