Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Műanyag karácsony helyett...

2009.12.26. 20:48 Czeglédi Péter Pál

„Az angyal pedig ezt mondta nekik: "Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában.”                Lk 2, 10-11

Konzumkarácsony és maximális személytelenség. Van ami a fogyasztókat meghatja s ezen kívül, akiket nem hat meg, nem érint meg, az senkit sem érdekel. Egy alapvetően tömegcikkekre építő világban lényegtelen az, aki máshogyan gondolkodik. Egy nyelv létezik, a fogyasztó és a fogyasztás nyelve.

Különösen is igaz ez a karácsonnyal kapcsolatban. Minden ugyan olyan, minden hasonló, van ami trendi s van ami már nem az. Van tömeg ajándék, tömeg fadíszítési stílus és van ünnepi szín kollekció. Egyediségre, személyességre kevés az esély. Zavartalan személytelenség árasztja el az ünnepet. Látszatra szép mindez, a nagy álharmónia, valójában azonban tragikus sebekhez vezet. Egy alapvetően személyes dologból, személytelen formálódik. Mit tud mondani egy ilyen esetben a karácsonyi evangélium?

Sokszor mi is egy karácsonyi képeslapként látjuk az ünnepi történetet. Már nem olvassuk, nem gondolkodunk rajta, hanem egyszerre felrémlik bennünk egy ilyen giccs parádé és elkészítjük a saját műanyag karácsonyunkat. Pásztorok és bölcsek a betlehemi „üstökös” alatt karöltve vonulnak Jézus felé…

Érdekes, hogy a pásztorok, akik amúgy egész életüket a szabad ég alatt töltötték nem látták a csillagot – a Biblia legalább is nem említi -. Ők más módját kapták a kijelentésnek, angyalok érkeztek, akik nagyon pontosan elmondták, hogy mi fog történni. Olyan módon tették, amit csak egy zsidó ember érthetett meg. Azokat a fogalmakat használták, amit a Messiásváró pásztorok érthettek.

A bölcseknek azonban csillag jelenik meg. Az angyalok szavával – a konkrét üzenettel – nem tudtak volna mit kezdeni a nem zsidó keleti csillagászok. Isten őket is személyes módon szólította meg. Olyan módon, ahogy csak ők érthették meg.

Isten nem egy nagy olvasztó tégelyként gondol ránk. Úgy szólít meg minket, ahogy azt a legjobban és leginkább képesek vagyunk megérteni. Nem tömeg manipulációt folytat, hanem személyes elbeszélgetést.

Számunkra és a keresztyénségnek is követendő példa ez. Nem sztereotípiákkal és instant válaszokkal kell kiszúrni a Jézust kereső szemét. Ezekből a válaszokból csak kavarodás és értelmetlenség születik. Ha szerencsénk van okoz némi örömet, azonban a betlehemi gyermekhez bajosan vezethet el!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr571624860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2009.12.29. 21:13:44

Nagyon jó,és lényegretörő post-ahogy ez itt szokott történni! Semmi "forró kása kerülgetés"...de hát a reformáció is így kezdődött! Csak így tovább! Köszönöm!
süti beállítások módosítása