Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Vak vezet világtalant

2010.01.22. 23:59 Czeglédi Péter Pál

„Látásukat azonban valami akadályozta és nem ismerték fel őt.” Lk 24, 16

 

Látásukat valami akadályozta... A fenti kis riport filmből pontosan kiderül, hogy mi akadályozza az emberek látást. S mi magunk is számtalan okot tudnánk felsorolni, ami veszélyes lehet a lelki szemünk egészségére. Problémák, gyűlölet, félelem, pénz, és még sorolhatnánk, hogy mi minden tehet vakká és elvakulttá.

 

Én egy pár sort azonban egy kicsit másfajta dolognak szeretnék szentelni. A XX. és XXI. századi kultúra, tudomány álláspontja az, hogy egyedül csak ők képesek látást és objektivitást adni. A vallás pedig az, ami megvakítja a népet. Ahogy Marx mondja, a vallás a nép ópiuma. Ha valaki pontosan akar látni, akkor annak semmi szüksége sincsen a vallásra. A vallás az, ami akadályozza az emberek lását.

 

A ma emberének igazi tragédiája, hogy olyan vak, aki meg van arról győződve, hogy lát. Éppen ma próbáltam ki, hogy mi történik, ha egy pillanatra behunyom a szemem a kocsi volánja mögött. Félelmetes élmény volt... Most képzeljünk el egy egész bolygót, ahol mindenki meg van győződve, arról, hogy tökéletesen lát, holott vak.

 

Az emberek hisznek mondjuk a közgazdaság objektivitásában, s egy világméretű pénzügyi káosz váratlanul ért mindenkit. A fizika felfedezései körülbelül két-három évenként elavulttá vállnak. A biológusok tudnak szívet és kezet őssejt kutatással növeszteni, de egy egyszerű sejtburjánzás előtt leesik a tantusz. S közel sem teljes a lista.

 

Ne higgyük azt, hogy látunk. Én nem azt mondom, hogy mindenki kezdje el gombnyomásra keresni az Istent. Sokkal inkább azt, hogy az önmagukat objektívnek tartó emberek valóban viselkedjenek tárgyilagos módon. Lássák be, hogy a látásuk korlátozott. Megoldásaik nem nyitják fel senkinek a szemét, s ha fel is nyitják az annyira elég, hogy ne essenek hasra a legközelebbi dologban a földön.

 

Látunk és mégsem. A mai világ azt sugallja, hogy életünk, gazdaságunk, tudományunk kiszámítható, holott valójában közel sem az. Jézus meglátásának legnagyobb akadályozása az, hogy meg vagyunk győződve arról, hogy látunk. Csak ezen gondolkodjunk el...

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr401694240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2010.01.23. 11:16:07

Teljesen igaz ismételten. Csak a saját tudományterületem, a nyelvészet területéről tudok példát hozni. Ott is 10 évente teljes paradigmaváltás van, és valójában senki sem tudja, hogy miképp van fejünkben a nyelv, csak találgatunk és találgatunk.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.01.26. 23:40:47

@Rung András: Köszönöm az élő példát.
Éppen most olvastam egy tudomány filozófiai könyvet. Nekem tetszett. Eddig a paradigmaváltással csak a Missziológia tantárgy keretén belül találkoztam, ám ez a könyv segített megérteni az egész paradigma gondolatmenetet. Ajánlom neked is: Bevezetés a tudományfilozófiába (HARMAT Kiadó)

Egyébként had ajánljam mindenkinek a HARMAT kiadó könyveit! Keresztyén irodalom, teológia, keresztyén szépirodalom s ami a legfontosabb NEM GAGYI. Egy része komoly tudományos igényű munka, amelyek azonban reálisan értékeli önmagát. A fenti könyv sem az általa vélt igazságot isteníti, hanem kemény kérdéseket tesz fel. S szerintem egy nem vallásos ember számára is komoly szakkönyv lehet.
Olvassátok őket és Isten áldja meg a harmatosok munkáját!
süti beállítások módosítása