Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Jézus mint koordinátor

2010.01.26. 23:59 Czeglédi Péter Pál

„Ugyanis mintegy ötezer férfi volt ott. Jézus erre így szólt tanítványaihoz: "Ültessétek le őket csoportokba ötvenenként!" Lk 9, 14

 

Rung András barátunk kommentjeiben többször is kitért már arra, hogy a keresztyének „erőforrásaikat” jól és céltudatosan használják fel. Ne csak szimplán segítsenek, hanem ott segítsenek ahol erre a legnagyobb szükség van. A mai Napi Igében a segítség „megszervezéséről” lesz szó. Köszönet Andrásnak az inspiráló gondolatokért.

 

Ha megnézzük a fenti történetet, akkor egy olyan momentumot találhatunk, ami egy kicsit nehezen illik a képbe. Ültessétek le őket ötvenenként. Első pillanatban talán egy kicsit érthetetlen, hogy mit változtat az „ülésrend” a történeten, de ha jobban bele gondolunk, akkor igen-igen jelentőségteljes.

 

Nézzük meg egy pillanatra, hogy mi Jézus és mi a tanítványok feladata:

Tanítványok:

      • kenyerek biztosítása

      • leültetés

      • szétosztás

      • összeszedés

Jézus:

    • a kenyerek megsokasítása

Természetesen lehetne még ezek némelyikét tovább bontani, de szerintem ebből is egyértelmű, hogy a tanítványok feladat lényegében egy teljesen modern jellegű feladat. Logisztika, kommunikáció, disztribúció.

 

Jézus a tanítványoktól nem magát a csodát várja, hanem a csoda környezetének, helyének biztosítását. Jézus hatalmas csodát tesz, de nem felejti el a dolgok racionális következményét. Ötezer éhes ember bizony nem egy veszélytelen dolog. Jézus maga ad utasítást arra, hogy ésszerű, tervezett módon történjenek az események.

 

Keresztyénségünket időről időre elönti valamiféle adakozó, kegyes eufória, ami a mindegy, hogy mit, mindegy, hogy kinek, mindegy, hogy milyen formában elvet követi. Nem szabad elsiklani afelett, hogy a csoda/adomány attól még teljes értékű dolog, hogy ésszerű előkészületek előzik meg! Mindez nem hitetlenség, hanem inkább Jézus munkájának a megbecsülése. Járjunk el mi is Jézus tanácsa szerint életünkben!

 

 

A Református Szeretetszolgálat munkáját innen is szeretném megköszönni. A gyülekezeteket értelmes, mindenki számára érthető „reklám” anyaggal látják el. Olyan dolgokra gyűjtenek amelyek fontosak, s az egyszerű ember pedig képes velük azonosulni. S az adakozók képesek nyomon követni, hogy mi történik adományukkal.

Isten áldja meg munkájukat!

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr301705470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása