Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Munkaerőpiac

2010.05.11. 22:59 Czeglédi Péter Pál

"Amikor látta a sokaságot, megszánta őket, mert elgyötörtek és elesettek voltak, mint a juhok pásztor nélkül. Ekkor így szólt tanítványaihoz: "Az aratnivaló sok, de a munkás kevés: kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába." Mt 9, 36-38

Ha valaki napjainkban szeretne versenyképes állást és biztos jövedelmet választani, akkor a hiány szakmák háza táján kell keresgélnie. A cél az, hogy olyan elfoglaltságot találjon magának, amire feltétlen szükség van. A hiányszakmák azonnali elhelyezkedési lehetőséget, biztosabb állást s természetesen magasabb fizetést kínálnak.

 

Krisztus is egy hiányszakmáról beszél a Bibliában. Egyfajta mezőgazdasági munkásról, aki azonban nem a szántóföldön, hanem a társadalom mezején tevékenykedik. Az ember aratókról és halászokról, akik Isten mennyei magtárába szeretnék betakarítani felebarátaikat. S ezek az aratók kevesen vannak; ergo stabil állásuk van, jó fizetésük, rentábilis és megbízható munkahelyük. A mai világban ki akarna önszántából felhígítani egy ilyen jól menő munkaterületet…

 

A Bibliából kitűnik, hogy nem Isten forszírozza a munkaerő bővítését. Krisztus azt mondja, hogy maguknak a munkásoknak kell segítőket kérni a munkába. Nekik kell eljutni addig, hogy az általuk „birtokolt” területet felosszák, elosszák egymás között. Az Isten szántóföldjén nem a bérek, hanem a termés van a középpontban! Két nehézséget látok jelen pillanatban ezzel kapcsolatban!

 

Először sokszor úgy tekintünk saját kis szántóföldünkre, a ránk bízott emberekre, mint a mi magán birodalmunkra. Nem látunk szívesen senkit, ez a mi földünk, mi vagyunk érte a felelősek, s természetesen az esetleges jutalmakat és dicséreteket is mi szeretnénk bezsebelni!

 

Nem szabadna így történnie. Embereket kell hívnunk az aratásba, minél többet, hiszen a sokkal több a munka, mint azt el bírnánk képzelni. Nem kell féltenünk munkánkat, bátran be kell vonni a többi embert, keresztyén felebarátunkat is.

 

Másodszor a keresztyénség napjainkra ugyanúgy gépesítetté válhat, mint bármilyen más munka. A technika, tömegtájékoztatás, projektorok, blogok, internet, TV és rádió Istentiszteletek, sokszor a munkások számát hivatottak visszaszorítani. Az egyház azonban amennyiben felelősen és Krisztusian gondolkodik, akkor nem a létszámleépítés, automatizálás, hanem a „foglalkoztatás” talajára kell helyezkedjen.

 

A világ úgy tekint erre, mint elhibázott és gazdaságtalan lépésre, ám Krisztus tisztában van a nehézségekkel. Nem vétlenül beszél, új munkaerő kereséséről, illetve annak Istentől való elkéréséről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr281998670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása