Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Keresztyén foci?

2009.10.20. 13:20 Czeglédi Péter Pál

Én magam nem szeretem sem a focit, sem más egyéb csapat sportokat. Ebben nyilván gyermekkorom szédületesnek egyáltalán nem mondható sport karierje játsza a döntő szerepet. 

Tegnap azonban felkaptam valamire a fejem! Biztos a focisok tudják, a nem focisok meg észrevették, hogy az elmúlt hetekben zajlott az U20-as (20 év alatti játékosok) labdarúgó világbajnoksága. Hogy mi ebben a különös, azt majd meglátjátok. 

A foci általában két esélyes játék, hiszen vagy az egyik, vagy a másik csapat nyer. Ennek fényében a játékosok magatartása is elég széles spektrumon mozog.

A nyertes csapat tagjai, amint lehet elkezdenek levetkőzni és látványos akrobatikai mutatványok kíséretében, istenként ünnepeltetik magukat a tomboló tömeggel. 

Eközben a másik csapat elódalog a pályáról, ez meg a TV nézők nagy örömére szolgál, hiszen a premier plán felvételeknek hála tisztán leolvasható a vesztes csapat szájáról, hogy mi jár a fejében. B*****g, k*****a,...stb szavak egész mondatba szerkesztett masszív egysége. A káromkodós az egyik típus, de most a hely szűke miatt nem említem a bírónak anyázós, köpködős, dühöngős típusokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit látunk a képen? Az U20-as ghanai csapatot, amely legyőzte a Brazil válogatottat a végső összecsapásban. Mit csinálhatnak ezek a fekete fiatalemberek? Magukat ünnepeltetik? Vajon átszelleműlt arcal arra gázsira gondolnak, amit a győzelemért kaptak? Egyáltalán nem. Valami egészen más történik! Hogy ezt megértsük nézzünk meg egy másik képet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasonló kéztartás. Igen-igen. Ezen a korai keresztény faliképen a 3 férfit láthatjuk a tüzes kemencében. A kéztartást úgy hívják "orange" tartás, így imádkoztak a keresztények az ókorban, s így imádkoznak még ma is keleten és Afrikában. Többek között Ghánában!

"Azt akarom tehát, hogy a férfiak mindenütt bűntől tiszta kezeket felemelve imádkozzanak harag és kételkedés nélkül." 1Tim 2, 8

Nem csalás, nem ámítás a ghánai csapat a meccs végén, nem magát ünnepeltette, hanem Istent dícsérte!

Szerintem érdemes lenne komolyan vegyük azt a mondatot, amit a labdarugás körül tevékenykedők szoktak ismételgetni: "...minden fejben dől el!"

Aki úgy gondolja, hogy ez csupán vallásos szentimentális belemagyarázás az látogasson el a híres Times magazin honlapjára, s azon belül erre a linkre, majd győződjön meg róla a saját szemével! 

http://www.timeslive.co.za/sport/article154813.ece

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr61462931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.10.20. 17:29:18

A Jóisten áldja meg a ghánai focistákat! :)

Egyébként a dél-amerikai és az afrikai sportolókra felnőtt korban is jellemző, hogy megjelenítik a vallásosságukat.
Az európaiaknál sajnos ezt jóval ritkábban látom...

midbar 2009.10.20. 19:18:30

Ezek a focisták valószínűleg rengeteget edzettek a győzelemért. Ha magukra lennének büszkék, az is érthető lenne. Épp ezért megdöbbentő, hogy kollektíven adnak hálát Istennek a közönség előtt úgy, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. :)

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.20. 20:57:31

@Spirál: Sajnos igen. Ha van is, akkor az valamilyen szektás csapat ráhatása, aki megpróbál megnyerni egy-egy siker embert/sportolót a gyülekezet arcának!
De a dolog különös pikatntériája, hogy a Brazilok is elég vallásosak. Gondolj csak bele, láttám már brazil focistát a keresztjének megcsókolása nélkül pályára lépni?
S úgy tudom, hogy Aiton Senna minden versenye előtt imádkozott!
Tényleg hiányzik ez a hozzá állás!!!

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.20. 21:00:05

@midbar: Ja-ja! De gondolj bele, ha a közönség előtt csinálják, akkor nyílván a közönség is tud azonosulni vele.
A mi focistáink leveszik a pólót, s a B középben is mindenki leveszi a pólót.
Ez a logika szerintem itt is működik, meg vagyok győződve, hogy abban a stadionban többen imádkoztak aznap este, mint egy átlag Magyar vasárnapon az ország összes templomában!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.10.21. 07:20:58

@Czeglédi Péter Pál: "Sajnos igen. Ha van is, akkor az valamilyen szektás csapat ráhatása, aki megpróbál megnyerni egy-egy siker embert/sportolót a gyülekezet arcának!"

Csak nem a hitgyülire és Gera Zoltánra gondolsz? :)
Én nem velük ennyire rosszindulatú. Bár elég naiv is vagyok.

"De gondolj bele, ha a közönség előtt csinálják, akkor nyílván a közönség is tud azonosulni vele.
A mi focistáink leveszik a pólót, s a B középben is mindenki leveszi a pólót."

Igen, ez tényleg így működik sajnos.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.21. 09:57:29

@Spirál: Speicel nekem is csak Gera Zoli jutott eszembe, de eszem ágában sincs megbántani. Ez az ő dolga, én nem gyűlölök meg útálok senkit, inkább nem értek vele egyet.
Inkább aggódok ilyen téren a Szcientológia miatt. Nekik azért sikerült egész komoly sztár gárdát felsorakoztatni!

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2009.10.24. 17:42:48

Nagyon megindító látvány volt az imádkozó Ghánai labdarúgókat látni...és nem tartották "cikinek", "égőnek" kifejezni hitüket. Nálunk EUrópában..? Még beszélni is tabu a hitről...nem is csoda,hogy már nem EurópáBÓL mennek misszionáriusok a világba,hanem az "Öreg Kontinens" lett missziós terület!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.10.24. 22:00:08

@Zsolt520: Lassan tényleg itt tartunk.

Jó hogy te is idetaláltál. :)
Hajnaliszellő is csak-csak befejezi egyszer a költözködést, és akkor megmutatom neki ezt a blogot.
Neki is biztos tetszeni fog. :)

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.25. 23:05:35

@Zsolt520: Ez így van! A debreceni református teológián nekünk is ezzel kezdték a missziológia tanítását. Le kell számolnunk azzal az ideával, hogy az európa misszionálja a afrikát, sokkal inkább afrika európát.
Remélem előbb utóbb kinyillik a csipánk és elszégyeljük magunkat.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.25. 23:06:32

@Spirál: Lám-lám! Következő szintre lépett a blog. Ismerősök találkoznak...Remek. Ezer köszönet ezért az élményért!:)
süti beállítások módosítása