Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Reformáció a társadalomért

2009.10.31. 20:29 Czeglédi Péter Pál

"Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak." Jak 4, 17

Beleszólni a társadalom működésébe, a közügyekbe nem az egyház dolga. Ezt verte belénk a több tíz éves diktatúra s súlykolja az emberekbe a mai liberális korszellem. A vallásnak, legfőképpen pedig a keresztyénségnek semmi keresni valója sincs a világi ügyekben.

S ez a súlykolás olyan jól sikerült, hogy a végén mi is kezdtük elhinni, hogy az egyháznak a legjobb helye a templomban van. Nem akarunk konfliktust, ezért légmentesen elzártuk magunkat a külvilágtól. 

Talán csak mostanság kezd rájönni az ember, hogy ha az egyház nem vállal állásfoglalást, akkor is állást foglal. Ezt természetesen azok tudják a legjobban, akik azt harsogják, hogy az egyháznak semmi keresnivalója a közéletben. Az érdekek bizony felülírják az elveket - sajnos azonban ez tűnik fel a legkevésbé -.

De sokszor egyébként igazuk van, a kelleténél jobban belemegyünk. Lehet nem kellene, de mindenkinek a szívére bízom. Inkább beszéljünk másról.

A mai Igénk politikusaink rémálma. Ők ezt így szeretnék hallani: "Aki tudna jóról beszélni, de nem teszi: bűne az annak." A jóról való beszéd, még nem egyenlő a jó megtételével. Gondoljunk csak a választáskor elhangzó, hangzatos "jóról való beszédekre". Egy lépéssel esetleg közelebb visz hozzá, de még igen-igen messze van tőle, meg sajnos sokszor az igazságtól. 

Tetteink beszéljenek helyettünk. Igenis az egyháznak kell, muszály, szükséges résztvenni, s ha kell beleszólni a közéletbe. De mindezt annak a tudatában, hogy a beleszólás mellett mindig ott kell állnia  a cselekvésnek

Nem elég megmondani a frankót, hanem meg is kell mutatni, hogy hogyan csináljuk. A reformátorok is megértették ezt, az eredetileg zártkörűnek intézett 95 tétel megvitatása (disputája) után nem rekedtek meg ezen a szinten. Tenni kellett, s tettek is.  Nekünk is tenni kell, és tegyünk is!

Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr701489577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.01. 12:32:29

Bocsánat, hogy csak most került fel a netre a tegnapi Napi Ige, de számomra sokszor rejtéjesen működik az admin oldal. Isten áldjon mindenki!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.11.01. 13:24:04

Semmi baj. :)

Egyébként kíváncsian várom meddig bírod tartani ezt a napi igézést.
Március elejétől mondjuk nyárig én is minden nap tettem fel egyet, de azóta én is alaposan beritkítottam.
Pedig én tényleg csak a netről átkopizom, és átláthatóvá töredezem az igéket. Tehát nem sok idő.
Neked nagyobb kitartást kívánok! :)

"Hinni a templomban kell!"

Szerintem mindnyájan hallottuk már ezt a gonosz mondatot.
Tehát nemhogy a közéletből szoruljon ki az egyház, de még a vallás a hit is legyen bezárva a falak közzé...
Szerencsére én azt feltételezem, hogy akik ilyeneket mondanak, azok ezt nem gondolják így végig, és nem így értik.
Legalábbis remélem.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2009.11.01. 13:31:12

Sajnos az agymosás,-miszerint az egyházak helye a templomfalak mögött van-sajnos hat....de a keresztény "jobboldali" politikusok példája sem mindig pozitív. Kellenek a pozitív,élő hitű keresztény közéleti emberek!

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.01. 13:42:21

@Spirál: Nem akarlak elkeseríteni Spirál barátom! De szerintem ők ezt pontosan így értik. Templom iszony. Butaság. Szűklátókörűség. Nem tudom, mi lehet az oka.
Én sokszor azt kívánom, hogy csak egy napra vonuljunk ki a világból. Akkor megértenék.
Hidd el mindenki érintett lenne, mégpedig elég durván.
Gondolj bele, hány egyházi szeretetotthon, korház, menhely, pihenő, fogyatékos gondozó van. Csak egy napra becsuknánk a kaput, akkor valami hasonló lenne mint Egyiptomban, minden családban lenne valaki, aki belehal ebbe a kényszer pihenőbe...
Nem tehetjük meg, nem is akarjuk, Isten másra hívott el minket. De hát ez az igazság.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.01. 13:46:14

@Zsolt520: Ez így van. Csak a baj az, hogy a keresztyénség más.
Egy szabadelvű emberről üvölt, hogy szabad elvű. Ruha, élet, szerelem, párválasztás stb...
Egy keresztyén nem ennyire sztárolja magát. A média üvölt, s ebben a hangzavarban nehezen jut el az emberekhez a keresztyének bizonyságtétele.
Szerinted mit lehetne tenni?

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.01. 13:51:20

@Spirál: Hát igen a kitartás...
Én is sokat filózom rajta. Kimerítő írni minden nap, inkább az a baj, hogy befele nem igazán jön az üzenet. Egy héten írok 7db Napi Igét + 1 biblia kör + 1 ifi + 3 hittan óra.
Ehhez képest jó, ha 1-2 Istentiszteletet hallgatok meg. Na ez a kevés. Több megy ki, mint ami bejön.
S ezen nem igazán segít az olvasás. Az más.
Azt persze nem akarom, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen. Számomra is kérdés, hogy meddig tartható így. Majd meglátjuk, minden esetre a kommnetek jó vissza jelzések a gondolataimra. Köszönet értük.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.11.01. 14:19:43

@Zsolt520: @Czeglédi Péter Pál: Juj. Előttem a politika még mindig mézes madzag.
Volt már több politikai blogom is. Sőt a Reakción a legismertebb liberális bloggernek is mondtak.
Az egyik szakdogám is politikai kommunikációból írtam.
Igaz ekkoriban még más néven blogoltam. (Bakura)

"de a keresztény "jobboldali" politikusok példája sem mindig pozitív."

Finoman fogalmazva...
A KDNP elnöke antiszemita módon zsidózott a parlamentben néhány éve, mikor az SZDSZ-nek esett...
A Fidesz egyszerre "tért meg" amikor látták, hogy a politikai jövő a jobboldalt van. Addig állítólag: "Térdre csuhások!"
A Fidesz médiájában is csak a haragot és a gyűlöletet látom.
A kereszténységtől meg egyenesen a Jobbik van a legmesszebb a maga nácizmusával.

Jézushoz egyébként a baloldaliság közelebb állt.
Történelmi okai vannak, hogy az egyházak a jobboldalt vannak.

Viszont MO-n is (Szili Katalin kivételével) a baloldali és a liberális értelmiség, politika szinte nyíltan egyházellenes...
süti beállítások módosítása