Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Kövess engem Jézus!

2010.05.08. 15:52 Czeglédi Péter Pál

„Miközben ezeket mondta nekik, íme, egy zsinagógai elöljáró ment hozzá, leborult előtte, és így szólt: "A leányom most halt meg, de jöjj, tedd rá a kezed, és élni fog." Jézus felkelt, és követte őt tanítványaival együtt.” Mt 9, 18-19

 

 

Számtalanszor beszélünk róla s állítjuk például a hálók és családjuk mellől elhívott tanítványokat. Ezek az emberek, ahogy a Biblia írja azonnal követték Jézus Krisztust. Hátrahagyták addigi munkájukat, életüket, családjukat, csakhogy annak a nyomába szegődjenek, aki meg tudja változtatni az életüket. A követésben példamutatóak a tanítványok.

 

Aztán arról is sokat szoktunk beszélni, hogy Jézus milyen engedelmesen és ellentmondást nem tűrően követte Atyja akaratát. Mindenben „Jó Fiúnak” bizonyult, hiszen maradéktalanul az Apja nyomdokain járt. Engedelmeskedett akaratának, megtartotta törvényeit, hűséges volt hozzá mindhalálig. A követésben példamutató maga Jézus is.

 

Én most azonban a Jézusi példamutatás egy másik aspektusára szeretném felhívni a figyelmet. Jézushoz egy súlyos szükségben, a gyász és szomorúság kínjában lévő ember érkezik. Ahogy a tanítványokat hívta Jézus, szinte ugyanazokkal a szavakkal hívja most Jézust a zsinagógai elöljáró.

 

Igazi, sallangok nélkül, ám mégis szívbemarkoló dolognak lehetünk a tanúi a Biblia szűkszavú beszámolójában. Jézus, akit a tanítványai fenntartások nélkül, azonnal követtek, most Ő maga személyesen követ valakit. A zsinagógai elöljáró kérésének eleget téve feltétel nélkül követi az elesettet.

 

Ennek a történetnek a kulcsa pedig az elesettség. A Jézust felkereső elesett embernek nem kell attól félnie, hogy egyedül tér vissza a problémájához! Jézus szigorúan megkövetelte a kizárólagosságot az Ő követésében, ám következetes Önmagával szemben. Hiszen Ő is ellentmondást nem tűrő módon követte azt, aki hozzá hittel odafordult. Az szükségben lévő ember követésében is példamutató Jézus.

 

A keresztyén ember számára sokat mondó, hogy Jézus nem egyedül követi a zsinagógai elöljárót. A Biblia azt írja, hogy a tanítványokkal együtt követte őt Jézus. S ez intő példa… A keresztyén Krisztus követése feltétlen dolog, ám ezzel együtt a szükséget szenvedő felebarát „követésének” is feltétlennek kell lennie!

Ha nem követjük őket, ha nem sietünk segítségükre, ha nem halljuk meg a kérésüket, akkor el kell gondolkodjunk azon, hogy egyedül vagyunk. Magára hagytuk az elesett segítségére siető Mester…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr391983949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása