Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Vigyázat, rothadás veszély!

2009.11.01. 23:10 Czeglédi Péter Pál

„Tehát, ti gazdagok, sírjatok és jajgassatok a bekövetkező nyomorúságaitok miatt! Gazdagságotok megrothadt, ruháitokat megrágta a moly, aranyotok és ezüstötök megrozsdásodott, és rozsdája ellenetek tanúskodik, és megemészti testeteket, mint a tűz. Kincseket gyűjtöttetek még az utolsó napokban is." Jak 5, 1-3

"Rozsdája ellenetek tanúskodik" Micsoda!? Mi az, hogy a gazdagság rozsdája tanúskodik a tehetősek ellen? Nincs elég csillogó, épület, autó, hajó, magánrepülő, ékszer, ami ellenük tanúskodna. Miért van Istennek szüksége pontosan a rozsdára. Ha erre van szükség, akkor a szegény emberek portája körül talál bőven, - vajon, akkor jaj a szegényeknek? -.

Nem hiszem, hogy erről van szó. A gazdagnál a rozsda más vendég, mint a szegénynél. Érdemes elgondolkodni a Biblia felsorolásán!

"Megrothadt" Egy kép az étkezés területéről. Az az étel rohad meg, amit nem eszünk meg. A felesleg, könnyen hónapokra benn reked a hűtőszekrényben.

"Megrágta a moly" Azt a ruhát emészti el a moly, amit nem használunk, ami benn áll a szekrényben.

"Megrozsdásodott" Na ez csúnya baki. Az arany nem rozsdáll - nem volt egy szervetlen kémiai zseni az apostol -, vagy lehet mást akar elmondani? A pénz, amit elásnak, akár arany, akár nem elszennyeződik. "Kvázi megrozsdáll". Az a pénz, amit használnak az mindig fényes. A kuporgatás tulajdonképpen egyfajta modern elásása a pénznek

A tőkefelhalmozás. Saját részre. Számolatlanul. Egyenlő a tömeges rohasztással. Mindegy csak az én kezemben legyen, igazából már el sem tudom és nem is akarom elkölteni…”Kincseket gyűjtöttetek még az utolsó napokban is”

Amikor már a fölöslegből sem vagyunk hajlandók adni, az az igazi tragédia. Ha két ruhád van, az egyiket bátran a szegényeknek adhatod. Nekünk van 20-40 ruhánk és a molynak adjuk. Ez pedig ijesztő, s nem csak gazdagokra leselkedő veszély. Kicsiben s nagyban is magunkra ismerünk.

S egy a baj ezzel. A rothadás könnyen terjed egyik ételről a másikra. Az új ruha tönkre megy, ha molyos közelébe kerül. S a rozsda is „ragadós” betegsége a fémnek.

Vigyázzunk! Zsugoriságunk, kuporgatásunk pillanatok alatt lelkileg, belülről szétrothaszthat bennünket.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr81492048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.11.02. 18:38:25

"11Vigyázz, ne feledkezz meg az Úrról, a te Istenedről, nem tartván meg parancsait, rendelkezéseit és törvényeit, amelyeket ma szabott neked. 12Amikor majd jóllaksz, szép házakat építesz, s bennük laksz, 13jószágod és nyájad szaporodik, ezüstöd és aranyad gyűlik, s mindened, amid csak van, gyarapszik, 14szíved ne váljék elbizakodottá, ne felejtsd el az Urat, a te Istenedet, aki kihozott Egyiptom földjéről, a szolgaság házából; 15átvezetett a mérges kígyók és skorpiók lakta nagy és félelmetes pusztán meg a víztelen sivatagon, aki a kősziklából vizet fakasztott neked, 16a pusztában pedig mannával táplált, amelyet atyáid sem ismertek, hogy így megalázzon és próbára tegyen, végül azonban jóra fordíthassa sorod. 17Nehogy azt gondold akkor magadban: saját erőmből s kezem munkájával teremtettem meg ezt a jólétet. "
5Mózes 8:11-17.

"Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme."
1Timótheushoz 6:10

Ezeket mindjárt közreadom a saját blogomon is. :)

De emlékezhetünk mit mondott Jézus is a gazdagról és a tevéről...

Írtam már korábban is, hogy a legnagyobb veszélyét az üdvösségnek a pénz imádatában látom.
Ez az igazi bálványimádás, nem a Szűz Mária tisztelete!
Ezért is örülök annyira ennek az bejegyzésnek.

És ne dőljünk be annak, aki azt állítja, hogy Jézus is gazdag volt, meg hogy szerette a pénzt.
A Blogteren az egyik hitgyülis már ezt is megpróbálta nekem beadni!

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.02. 20:43:20

"ne felejtsd el az Urat" áll az Igében. Sajnos ez az igazság, az esetek döntő többségében az Úrról való elfelejtkezés a szükségben szenvedők elfelejtésével egyenlő. Azonban az is igaz, hogy ez nem törvényszerű.
Jézus anyagi helyzetéről nem igazán szól a Biblia. Szerintem nem volt igazán szegény se, de gazdag se. Volt szakmája, tanított, vándorolt, voltak tanítványai. Egy korabeli átlagos vándor Rabbi lehetett, ha szociális helyzetét nézzük. De ez csak SZERINTEM!!!
süti beállítások módosítása