Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: A kelendő áru

2009.11.03. 22:09 Czeglédi Péter Pál

"... az igazság beszédéből az evangéliumból. Mert ez hozzátok is eljutott, és ahogyan az egész világon gyümölcsöt terem és növekedik, ugyanúgy közöttetek is, attól a naptól fogva, amelyen meghallotátok, és igazán megismertétek az Isten kegyelmét" Kol 1, 5-6

Evangélium. Általában a keresztyéneknek két dolog jut erről az eszébe. Az evangélium, annyit jelent, hogy örömhír. A Biblia evangéliuma, hogy Jézus Krisztus meghalt és feltámadt értünk. A másik pedig; azokat a könyveket hívjuk evangéliumnak, amelyek arról beszélnek, hogy ki is az a Jézus Krisztus, aki a fenti szép dolgokat megtette értünk.

Az egyik nélkül nem megy a másik. Az evangélium valóban jó dolog, Pál azt írja ebben a levélben "gyümölcsöt terem és növekedik". Ezek jó és szép dolgok. De nem árt észrevenni, hogy vannak bizonyos kitételek.  "attól a naptól fogva"

Az evangéliumról tudni még közel sem azt jelenti, hogy gyümölcsöt is termünk. Az egy másik tészta/gyümölcs.

"Amelyen meghallottátok," Tehát nem ti találtátok ki. Nem mi kreáljuk a saját Jézusunkat az életünk sztereotípiáiból és vallásos ábrándjaiból, hanem meghalljuk. Benne van ebbe a szóba az, hogy nem a fejünkből/szívünkből pattan ki.

Sokan valljuk, hogy Jézus Krisztus meghalt és feltámadt értünk, csak éppen fogalmunk sincs, hogy melyik Jézusról van szó. Ahhoz, hogy megértsük Jézus Krisztus evangéliumát első sorban meg kell ismernünk magát Jézust. Ha ezt kispóroljuk, akkor születnek az ön-evangéliumok és a személyes jézuskák, akiknek az üzenete közel sem örömteli.

"igazán megismertétek az Isten kegyelmét." Megismertétek. Nem átéltétek, megtapasztaltátok a gyülekezetben, félálomban az ima közben, látomásban stb. Hanem megismertétek, jól megismertétek, megértettétek. Mind olyan dolgok amelyek az értemünket igényelik.

Hallgatni és törekedni a megértésre. Valóban élményekből építkezik a keresztyénségünk, de az élményeink még nem evangélium. A mi Jézusunk, sok esetben nem az evangélium Jézusa.

Egy élményekkel teli világban valaminek a megértéséről beszélni nem egy siker sztori kezdete. De ne feledjük, csak ezek után terem benünk Jézus Krisztus envagéliuma gyümölcsöt, s a finom gyümölcs azonban, mindeg kelendő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr391497191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása