Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: A taszító Jézus

2009.11.04. 11:48 Czeglédi Péter Pál

„Titeket is, akik egykor Istentől elidegenedtek, és ellenséges gondolkozásúak voltatok gonosz cselekedeteik miatt, most viszont megbékéltetett emberi testében, halála által, hogy mint szenteket, hibátlanokat és feddhetetleneket állítson majd színe elé.” Kol 1, 21-22

 

Elidegenedés. Manapság újra népszerű fogalom. Gyökértelenül élünk a világban, s ennek a gyökértelenségnek a fájdalma szívet tépő valóság. Szépen leépülnek kapcsolataink, barátaink, beszédünk s a végén már önmagunkkal sem tudunk kapcsolatot tartani.

 

Idegenként járunk az elvárások világában, s a teljesítmény centrikus társadalom sivatagában bolyongva, egy csepp megértésre várunk. Nem marad más csak rezignáltság. Igazából vakok vagyunk. Azt hisszük, hogy ez csak a saját kis problémánk, közben pedig nem vesszük észre, hogy több százmillió másik ember bolyong a sivatagban velünk együtt.

 

Ez az állapot a bűn következménye - Istentől való elidegenedés -. Oda jutottunk, hogy lassan már utáljuk magunkat, de mint egy függő ragaszkodunk bűnös, sokszor a felebarát kárára nyerészkedő magányunkhoz.

 

Ám mégis! Az idegenség érzésének csúcsa maga Krisztus. Gyakorlatilag megszakadt minden kapcsolata. A mennyből a földre, az Atya szeretetéből a farizeusok kezébe esett. Gyökértelenné vált. S most mégis Ő táplál minket.

 

Furcsa mágnes ez - a hasonlók taszítják egymást -. Krisztus ki akar taszítani a sivatagból minket . A gyökértelenség, az elesettség, az „árva” érzés sivatagából. Jézus nem kívülről kiabál, nem elérhetetlen trónuson van. Ő is ott van/volt a sivatagban – csak éppen tudja a kivezető utat -. Akárcsak mi, Ő is nagyon idegennek érezte magát ebben a világban.

 

Valóban az idegenség érzése depressziós beteggé teszi planétánkat. Magányosak vagyunk egy olyan világban, ahol több száz millióan is magányosak. Önmagunktól nehéz kilépni, kell valami taszítás a Megbékéltetés felé.

 

Jézus csodája, hogy szerette azt a világot, amiben nagyon magányos volt. Örökéletet adó kiút volt ez számunkra.

 

Keresztyénként szeretni a világot, a felebarátot, akik között sokszor egyedül érezzük magunkat, kiútmutatás a többi sivatagi bolyongó számára.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr161498065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papori 2009.11.04. 15:17:51

Szerintem keresztény emberként nagyon nehezen tudunk "helyesen szeretni". Néha túl magasra rakjuk a mércét, néha meg túl alacsonyra, elfogultak vagyunk társainkkal szemben, miközben azt mondjuk, hogy mi "mindenkit egyformán szeretünk".
Ez nincs így, de szerintem ez normális, hisz nem tudunk mindenkivel mély lelki kapcsolatot kialakítani, és 2-3 embernél többel úgy gondolom nem is lehet, de meg kell találjuk az egyensúlyt azokkal az emberekkel is, akik talán nem túl szimpatikusak, mert általában az ilyen ember bolyong, és negatív viselkedése által leplezi problémáit. Az ilyen ember mellett kell igazán kilépni önmagunkból,hogy gyakoroljuk azt amiről beszélni szoktunk..

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.04. 21:54:55

@papori: Valóban az az ember, akinek nincs felebarátja sokkal könnyebben adja a fejét bolyongásra. Igen Ő igényel csak igazi kilépést!
Elgondolkodtató sorokkal gazdagítottál ezen az estén! Köszönet!

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2009.11.05. 15:42:34

Péter írja: >>"Jézus csodája, hogy szerette azt a világot, amiben nagyon magányos volt. Örök életet adó kiút volt ez számunkra. "<< Milyen nehéz (jól) szeretni még a rokonszenves embereket is...hát még az utálatosul viselkedő ellenszenves embereket! Jézus Krisztus hatalmas példát adott ebben (is!)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.11.06. 22:20:40

Én utálni igazából senkit sem tudok. Haragudni sem. A megbocsátás is könnyen megy. Ezek jó dolgok.

Viszont az ellentétes érzelem, a szeretet is hiányzik belőlem. Legalábbis nincs annyi amennyit szeretnék. Nem tudok rajongani dolgokért.
süti beállítások módosítása