Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Deus ex láda?

2009.11.08. 14:16 Czeglédi Péter Pál

A bétsemesiek éppen búzát arattak a völgyben. Föltekintettek, meglátták a ládát, és örvendeztek a láttára. A léviták pedig levették az Úr ládáját és a mellette levő ládikót, amelyben az aranyholmi volt, és rátették a nagy kőre. A bétsemesi emberek égőáldozatokat és véresáldozatokat mutattak be azon a napon az Úrnak. De megverte az Úr a bétsemesi embereket, mert belenéztek az Úr ládájába. Megölt a nép közül hetven embert. A nép gyászolt, mert nagy csapással sújtotta a népet az Úr. Követeket küldtek azért Kirjat-Jeárim lakosaihoz ezzel az üzenettel: A filiszteusok visszaküldték az Úr ládáját. Jöjjetek és vigyétek magatokhoz! 1Sám 6; 13, 15, 19, 21

Első pillanatban elkezdjük sajnálni a bétsemesi lakosokat. Mit tudtak ezek az egyszerű parasztok a Mózes 4. könyvének törvényéből, ahol azt olvassuk, hogy még a láda érintése is halálos vétek volt?

Pedig olyan szépen alakul minden. A nép örömben tört ki, áldoznak, hálát adnak, szertartásokat mutatnak be. Minden olyan szép, aztán pedig jön a tragédia. Az illetéktelen behatolás Isten terültére halált eredményez.

De vajon valóban egyszerű emberek voltak ezek a bétsemesi polgárok? Ez a hely levita település volt, ami azt jelenti, hogy a város lakói papok voltak. Olyan emberek, akik évről évre a templomban a láda otthonában dolgoztak. Tehát nagyon jól tisztában voltak vele, hogy mit szabad és mit a ládával.

Kinyitották a ládát, talán mert Istent keresték benne. Úgy érezték, hogy Isten valami módon a ládában lakik. A láda Isten tulajdona - ezért súlyos bűn az isteni birtok háborgatása -, de Isten nem egyenlő a ládával. Nem a láda birtokolja Istent, hanem Isten a ládát. Bizony alapvető félreértés ez.

De sokszor velünk is hasonló a helyzet. A háládatossággal, a szép szertartásokkal, az őszinte örömmel nincs semmi baj, csak közben kiderül fogalmunk sincs róla, hogy hol van Isten. Tragikus ez. Első pillantásra nincs semmi gond, ám később kiderül, hogy alapvető problémáink vannak az Istennel kapcsolatban.

Van azonban egy nagyobb tragédia is ennél. Az események után, a hivatásos papság, a templom személyzete, a hozzá értő emberek egyszerűen elpasszolják az Isten ládáját. Átküldik  Kirjat-Jeárim lakosaihoz, hogy ők oldják meg a problémát - ez nem volt papi város -.

Elküldték Isten tulajdonát azok, akikre az leginkább tartozott. S megkapta egy sokkal egyszerűbb csapat. S csodák csodája a láda 20 éven keresztül jól megvolt ezeknek az egyszerű embereknek a kezében. A sokkal „laikusabb” tömeg birtokában.

Nézzünk egy kicsit magunkba keresztyének! Önzetlen áldozataink mellett ismerjük-e Istenünket? A problémákat megoldjuk vagy passzoljuk? S az Isten tulajdona kinél is van a legjobb kezekben?

Ugye aktuális kérdés ez a reformáció ünnepe után?

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr561509076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gersom 2009.11.09. 10:46:02

"A láda Isten tulajdona, de Isten nem egyenlő a ládával"
Eszembe jutott, hogy került el a láda Izraelből. Tudták, hogy Isten tulajdona, de rendelkeztek is felette, mert azt hitték, hogy ezzel Isten felett is rendelkeznek.
A kísértés abban rejlik számunkra is, hogy rendelkezünk Isten felett, mikor esetleg "szabadabban" magyarázzuk az Igét. Magunk igazoljuk vele, így már nem az üzenet, hanem a mi ügyünk a fontos. A reformáció ebből a sötétségből hozott ki és ebben a világosságban tart meg, ha Isten szavát tényleg Isten szavának tartjuk, és nemcsak használjuk, hanem hagyjuk, hogy Isten felhasználjon minket rajta keresztül.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.09. 22:07:38

@gersom: Valóban igazad van. Szerintem mindenki, aki valami módon arra adja a fejét, hogy Isten dolgairól beszéljen szembesül ezzel a kérdéssel. Én magam is sokat szenvedek és harcolok ezzel.
A probléma az, hogy nagyon nehéz lemérni ezt. S a másik, hogy Isten még az ember legrosszabb húzásából (prekájából) is képes jót kihozni. Nem rajtunk múlik, de sok van a vállunkon. Örök ellentmondások. Te mit gondolsz, hogyan mérhetjük mindezt le a saját munkánkban?

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.10. 14:40:24

@Ursusss:@gersom: Kíváncsian várom néhány ötletszilánkotokat a mérésel kapcsolatban...:)

gersom 2009.11.10. 15:50:04

@Ursusss: @Czeglédi Péter Pál: Hm... lehet, hogy most paposan beszélek, de nekem ezt mindig a bizalomból táplálkozó őszinteség-hűség és a tudás próbája. Ha bízom abban, hogy Isten tényleg szólni akar rajtam keresztül, és a magam erejétől sosem tudnék beszélni róla, akkor már csak az van, hogy Isten tesz alkalmassá a szolgálatra, mert hűséges mind magához, mind hozzám. A tudás nekem arra jó, hogy tudjam, akkor éppen mit mondott Isten a címzetteknek, mit akart bennük előhozni, mert ahogy Isten, sajnos az ember sem változik. Ugyanazok maradnak a hűtlenségek és a csalások.
Egyetértek Ursuss-szal abban, hogy a középkori katolikus egyháznak mi voltunk az önkényes biblia(ki)forgatók, de szerintem ha őszinték vagyunk Istenhez és magunkhoz is, akkor meg tudjuk mondani, hogy az adott bibliaértelmezésben van-e önérdekünk. Kálvin például mindig az Igét védte a prédikációban, még ha el is üldözték Genfből. Szerintem ebbe még az is belefér, hogy egynémely szabadegyház olykor hűségesebb az Igéhez és Istenhez, mint egynémely "normális" keresztyén igemagyarázó, még ha ez meredeknek is tűnik. A változásokat mindig a Lélek szele hajtja.
A hosszúra nyúlt elmélkedésem zárásául: nekem az ige-értelmezésben mindig a bizalom-őszinteség-hűség-tudás tengelyei segítenek megtalálni a pontot, hol van az üzenet vagy mi lehet Isten szándéka, amit véghezvisz minden buzgóságom nélkül is.
No szép napot és várom a véleményeket!

gersom 2009.11.10. 18:14:35

Hú, ez egyszerűbb és rövidebb volt a fejemben!
süti beállítások módosítása