Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: A ranglétra csúcsa

2009.11.09. 20:17 Czeglédi Péter Pál

"Ti asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, ahogyan illik az Úrban. Ti férfiak, szeressétek feleségeteket, és ne legyetek irántuk mogorvák. Ti gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek minden tekintetben, mert ez kedves az Úrban. Ti apák, ne ingereljétek gyermekeiteket, nehogy bátortalanokká legyenek. Ti szolgák, engedelmeskedjetek minden tekintetben földi uraitoknak; ne látszatra szolgáljatok, mint akik embereknek akartok tetszeni, hanem tiszta szívvel, félve az Urat. Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek, tudván, hogy ti viszonzásul megkapjátok az Úrtól az örökséget; az Úr Krisztusnak szolgáljatok tehát. "    Kol 4, 18-24

 

Pál apostol a mai Igében a társadalom minden részét igyekszik átfogni. Nő és férfi. Férj és feleség. Gyerek és szülő. Főnök és beosztott. Életünk egésze ezek körül a párok körül zajlik. 

 

Úgy gondolom, nem kell különösebben magyarázni, hogy az emberi kapcsolatok haldokolnak. Századunk legnagyobb haláltusáját ember-ember egymáshoz való viszonya szenvedi meg.

 

Az ok pedig nem más, mint a hatalmi harc. A munkahelyről szépen beszivárgott a férfi és a nő kapcsolatába, innen a családba, majd pedig üt a gyerekekre. Az együttélés 22-es csapdája.

 

Hatalmi pozíciót szerezni és megtartani. Főnöknek,vezérhímnek, erős embernek lenni; ez a cél. Közben pedig eltapossuk egymást.

 

A világ ranglétráján, egymás feláldozása árán könnyen el lehet jutni a legfelső fokra. A lehetőség, a törtetés valósága megrészegít mindenkit.

 

A keresztyén ember azonban kimaradhat a játékból. Ő nem juthat el a legmagasabb fokra. Ő nem lehet a legnagyobb “góré”.  Hiszen elismeri, hogy mindenben Krisztus a főnök.

 

S ennek a felismerése emberségességet eredményez. Másként igyekeszik feljebb, ha tudja, végső soron örökké csak beosztott marad. Bármilyen vezető pozícióban is van , tisztában van vele, hogy áll felette Valaki. Jézus oldalán értelmét veszti a törtetés, s átalakul csendes követéssé.

 

Égető szüksége van erre a felismerésre kiégő félben lévő világunk számára.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr671513659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.10. 14:39:04

@Ursusss: Igazad van Ursuss.
"Másként igyekeszik feljebb,". Nyilván a keresztyén ember is szeretné többre és jobbra vinni. Viszont a cselekvése Krisztusi irányába mutat s ezért példa mutató. Csak szerintem idővel ez is válhat csabdává.
Minél magasabb helyről lehet leginkább példamutatóan viselkedni. Ennek az eredménye lehet, akár egy keresztyén "törtetés" is. Azzal az álcával, hogy Krisztust a legprominensebb helyről a legeredményesebb hirdetni. Mindenesetre érdekes a protestantizmus és a kapitalizmus kapcsolata is...

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.11.11. 10:18:58

Igen, a hinduknál is van, hogy a pillanatban való megélés, azaz nem a múlt és a jelen keresése. De ha nem a szebb jövő reményében törtetsz, akkor megéled a jelent és tartalmas lesz az életet és jó hatást fejtesz ki a többiekre is, mert nem a hülye célokra, hanem a környezetedre figyelsz. Szerintem az nem gond, hogy a többi vallás is elfordítja a világ értékeitől (nem a világtól!) a figyelmed. A törtetés még ateista szemszögből is gáz, mert lényegileg a kisebbségi komplexus és a szorongás látványos házi kezelése.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.12. 08:22:30

@Rung András: De a jelen optimális kihasználásának a szándéka is lehet problematikus. Szerintem egy ilyen időbeli szemlélettől, még nem garancia a környezetre való odafigyelés.
Bár teljesen igazad van, hogy a kisebb-nagyobb célok mérgeznek meg minket. Ezekért tesszük félre a ma jelen pillanatait.
Köszönöm kommentedet, várom a további gondolatokat.
Jó ez az ateistás dolog, fel fogom használni valamelyik igehirdetésemben, ha nem gond!...:)
süti beállítások módosítása