Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: A keresztyének haragja

2009.11.13. 23:59 Czeglédi Péter Pál

"Fölvonult az ammóni Náhás, és tábort ütött Jábés-Gileáddal szemben. De Jábés polgárai ezt mondták Náhásnak: Köss velünk szövetséget, és mi szolgálni fogunk neked! Az ammóni Náhás azonban ezt felelte nekik: Csak akkor kötök veletek szövetséget, ha kiszúrhatom mindnyájatoknak a jobb szemét, és ezzel gyalázatot hozhatok egész Izráelre.
Amikor Saul meghallotta ezeket a dolgokat, megszállta az Isten lelke, és nagy haragra lobbant." Sám 11; 1, 2, 6

Azok a sztereotípiák, amelyeket ránk aggatnak sokszor hatással vannak ránk. Szelídnek mondanak minket, s azt vesszük észre, hogy egyre több dologban viselkedünk szelídként. Akit csúnyának tartanak, önmagára is előbb-utóbb csúnyaként gondol. A keresztyéneket birkának tartják, s előbb utóbb birkákká is válhatnak.

Furcsa módon használja ki ezt az ember. A mindenkori hatalmasoknak első pillanatra kényelmesnek tűnik a keresztyén gondolkodás, hiszen követőit szelídségre, béketűrésre, szeretetre, türelemre, alázatra inti. Ez kell nekik s dörzsölik a kezüket. Ennek mögé bújva, úgy gondolják, hogy a keresztyének mindent jó szívvel eltűrnek.

A végén mi is azt gondoljuk, hogy pontosan ezt jelenti keresztyénnek lenni. A világ azonban sokszor megdöbben, hogy a keresztyének máshogy is viselkedhetnek.

A mai napi Ige úgy gondolom, hogy magáért beszél. Embertelen ajánlatra, radikális felelet. Akit megszáll az Isten lelke az általában nem gerjed haragra, hanem kedves dolgokat tesz. Saul azonban nem imádkozik ellenfeleiért, nem hajtja le a fejét, nem könyörög, hanem éktelen haragra gerjed.

Radikális fellépés. Úgy gondoljuk távol áll tőlünk ez az attitűd, holott Isten egy radikális Isten. A bűn elleni harcba minden fegyvert bevet, ugyanakkor a bűn miatt szenvedő ember megmentéséért mindent latba vet. Ennek a kettősége kell meghatározza napjainkat.

A bűnt gyűlölni, az embert szeretni. Ha kell radikálisan és erélyesen harcolni az embertelenség ellen, s emellett minden elképzelhetőt megtenni a felebarát érdekében. Ez a keresztyén élet gyakorlat. Megfér benne a szeretet, a béke, öröm, de ha a helyzet úgy hozza a bűn elleni haragnak is helyet kell találni benne.




 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr201523787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.11.14. 14:27:51

Én nem tapasztalom hogy birkáknak tartanák a keresztényeket.

Szerintem inkább KÉPMUTATÓNAK. Ebben sokszor igazuk van.
Viszont ebből általánosítanak.
Megkeresik a hibáinkat, bűneinket, és rögtön mondják" ezek sem különbek". Csak beszélnek a szeretetről.

Ismétlem, sokszor igazuk van sajnos, ám könnyebb az ilyen hozzáállás, mint meghallgatni és megtartani az igét.
süti beállítások módosítása