Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: A tökéletes katona

2009.12.03. 23:59 Czeglédi Péter Pál

„Tagjaitokat se adjátok oda a bűn szolgálatára, hogy a gonoszság fegyvereivé legyenek. Hanem adjátok oda magatokat az Istennek, mint akik a halálból életre keltetek. Tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek.” Róm 6, 13

Önmagunkra sokszor, mint ártatlan, kis bárányokra gondolunk. Sokszor elesettnek és satnyának érezzük magunkat az életre, ám számtalanszor azon kapjuk magunkat, hogy ez a kis elsatnyult valami, elemi erővel tud a felebarátjára támadni. A szegény elárvult gyerek – mi magunk – Góliát erejével tudja forgatni a gonoszság fegyvereit.

Úgy gondolom nem az atombomba, hanem az ember a legtökéletesebb tömegpusztító fegyver. Szavaink, tetteink, gondolataink kimondhatatlanul hatásos fegyverek. Az emberek kicsiben és nagyban, állam és családi szinten borzasztó visszaéléseket követnek el. Nincs kivétel, mindannyiunkban ott szunnyad ez a pusztító erő, a bűn ereje… A kérdés: Hol helyezzük biztonságba magunkat? Hol őrizzük? Mit kezdjünk a bennünk rejtőzködő veszélyes fegyverrel.

Önmagunk körül forgó gondolataink, érzéseink, vágyaink nem tesznek minket biztonságos „fegyver szekrénnyé”. Úgy érezzük, hogy biztonságosan elzártuk a fegyvert, tudunk uralkodni vágyaink, érzéseink felett, s egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy minden erőnkkel a biztonságosnak hitt szekrény zárját feszegetjük. Sajnos sikeresen…

A gonosznál egyértelműen rossz helyen vagyunk. Tudjuk és érezzük ezt keresztyénként.  Arra azonban már kevesebben jövünk rá, hogy ha önmagunk próbálunk őrködni saját fegyvereink felett, akkor is végzetes hibát követünk el.

Ezek után mindenkiben megfogalmazódik a kérdés: Nem jobb lenne a kardot a hüvelyébe hagyni, és kilépni ebből a reménytelennek tetsző helyzetből? Nem csinálni semmit, böjtölve kivonulni a sivatagba.

A Biblia azt mondja, hogy NEM! Mi magunk fegyverek vagyunk. A legkegyetlenebbek, ha a sátán kezébe kerülünk, de nem különbek, ha mi magunk akarjuk megzabolázni eszközeinket. Azonban a keresztyénség ismer egy másik választ, a legtökéletesebb választ. S úgy érzem erről beszél a fenti Ige is.

Az egész életünket Krisztusnak kell szentelni, csak így lehetünk tökéletes biztonságban – nem csak mi magunk, hanem felebarátaink is -. Egyedül az Isten kezébe letett élet a „ártalmatlanított élet”, ami nem pusztító, hanem szolgáló, az igazságot szolgálni akaró élet! Az igazság pedig nem pusztít, hanem éppen ellenkezőleg életet ad.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr661573020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papori 2009.12.04. 21:58:00

Számomra nagyon nehéz dolog, ez a szó fegyver.. Elég szókimondó vagyok(nem mindig jó:) igyekszem őszinte lenni, és nem igazán szépítem a dolgokat, mert szerintem a kegyes hazugság súlyos. Az őszinteség építő dolog, és én azt várom másoktól is, hogy kertelés nélkül mondjanak rólam véleményt. Ezt azonban nem minden ember látja, hogy jó szándék vezérel. Ha "ártalmatlanított életünk" is van az emberek akkor sem tudják szerintem józanul értékelni minden esetben az igazságot. Persze még én is a "tanuló fázisban" vagyok, de úgy gondolom, hogy az igazi,Istentől kért jó szándék által a vélemény kimondására pozitív lesz a visszajelzés.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.04. 22:34:04

@papori: Természetesen igazad van, az ártalmatlanított élet is sokszor okoz fájdalmat a másiknak. Csak szerintem az a különbség - annak kéne lennie -, hogy ebben az esetben a fájdalom a bűn és a gonosz felismeréséből adódik. Rávilágítok a másik ember bűnére - természetesen azzal az alázattal, hogy én is bűnös vagyok -. Ez nem könnyű, szerintem nem feltétlen a pozitív visszajelzés az ilyen esetben, de ez részlet kérdés, hiszen a cél a felebarát segítése!!!
süti beállítások módosítása