Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Szaknévsor

2009.12.21. 23:59 Czeglédi Péter Pál

"Köszöntsétek Priszkát és Akvilát, akik munkatársaim a Krisztus Jézusban." Róm 16, 3

Aki kimarad az lemarad. Bizonyára mindannyian emlékszünk a Szaknévsornak a nagy szlogenjére. Kimaradni azonban egy kellemetlen dolog, senki sem szereti. S legfőképpen az a kellemetlen, amikor a köszöntésből, hálából, értékelésből és elismerésből marad ki valaki. Talán ezt a legnehezebb feldolgozni!

Karácsonykor és minden nagy ünnepen pedig könnyen elő fordulhat az ilyen! Tévedésből elfelejtünk felhívni valakit, nem veszünk ajándékot, nem értékeljük a szeretteink sürgölődését-forgolódását. S ebből szokott általában lenni a nagy sértődés és a családi dráma. Talán nem véletlen, hogy azon az ünnepen szoktak a legkiadósabb veszekedések lezajlani, amire mindenki a leginkább készül.

Az ok kettős, egyrészt a figyelmetlenség, másrészt pedig a sérelem. A kettő bombasztikus elegyet alkot. Figyelmetlen és a sértődős párosa, nem az a jól ismert „Nyerő páros”.

Elérkeztünk a Római levél utolsó fejezetéhez, ami egy-pár verstől eltekintve nem más, mint egy hatalmas felsorolás. Számtalan esetben nevesítve, kiemelve vagy elmarasztalva embereket. Nyilván nem lehetett teljes ez a felsorolás. S aki kimaradt az vajon úgy érezte, hogy lemaradt? Meg volt-e sértődve?

Nincs benne az Igében a válasz, de egy jelenségen minden esetre nem árt elgondolkodni. Pál közel mindegyik levelét köszöntéssel és üdvözléssel kezdi – sokszor név szerintiekkel -. S sehol sem olvasunk volna arról, hogy szabadkoznia, bosszankodnia kellett volna emiatt…

Keresztyénként számtalanszor megsértődünk másokra. Készülünk az ünnepre, igyekszünk széppé és értelmessé tenni, mások meg egyszerűen elfelejtkeznek rólunk – vagy csak nekünk tűnik úgy -. S kész a baj, a sértődés.

De keresztyénként nem szabad megsértődni, pláne nem emiatt és különösen nem karácsonykor! Ha valaki nagyon kimaradt és minden oka meg lett volna a sértődésre az Krisztus. Az Ő élete arról szólt, hogy folyamatosan alul értékelték. Betlehemi jászol, ácsmesterség, út menti tanítás, pedig „katedrát” érdemelt volna, s természetesen végül a kereszthalál! Azonban nem sértődött meg…

A szilárdnak lefestett (idealizált), ám emberek által törékennyé tett karácsonyi békére vigyázni kell! S ebben oroszlánrészt kapnak az olyan keresztyének, akik képesek túllátni a sértődés kicsinyességén, s megérteni, hogy soha és semmilyen körülmények között nem lehet joguk a dühöngésre!

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr741614775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.22. 00:25:33

A bejegyzés alapjául Steinbach József püspök úr meditációja szolgált!!!
Rendszeres rovatát, ami a Reformátusok Lapjában jelenik meg, mindenkinek ajánlom, ennek címe: Az Ige mellett. A rovat szintén a napi Ige magyarázatával foglalkozik!
Isten áldja meg a Püspök Úr további munkáját!
süti beállítások módosítása