Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Csak egyetlen döntés!

2010.02.22. 09:27 Czeglédi Péter Pál

Ekkor a király lehúzta kezéről a pecsétgyűrűt, és az agági Hámánnak, Hammedátá fiának, a zsidók ellenségének adta. Eszt 3, 10

 

Az életünk folyamán hozzá szoktunk ahhoz, hogy a hatalom váltás a közéletben nagy dérrel-dúrral jár. Elkövetkezik a választás ideje és gomba módra szaporodnak a színesebbnél színesebb hirdetések. A politikusok, közéleti vezetők beszédeket mondanak, s mindenki gőzerővel küzd azért, hogy megnyerje a választók bizalmát.

 

Maga a hatalom váltás is teátrális. Eltávolítják az előző csapat játékosait és új szereplő gárdával töltik fel a közélet színházát. Új ígéretek, új lehetőségek. Mindez rengeteg pénzbe, energiába és papír munkába kerül. Hatalmat váltani, megváltoztatni az eddigi logikát – gondoljuk mi – rengeteg áldozattal jár.

 

A Biblia azonban egy megdöbbentően őszinte és igen-igen gyors változást tár elénk. A királynak egy szerűen csak le kell húznia a gyűrűjét, s át kell adni azt az egyik alattvalónak. Az ókorban a királyok, nem aláírtak, hanem „alá pecsételtek”. A tejhatalom, kifejezője és szentesítője a király gyűrűje, pecsétnyomója volt.

 

Ha megnézzük jobban Eszter könyvének elbeszélését a hatalom átruházáshoz csupán egyetlen egy darab döntésre volt szükség! A Biblia nem ringat minket abba az illúzióba, hogy hosszas érdek egyeztető tárgyalások útján jutott erre a döntésre a király. A hatalom átadása valójában és nagyon sok esetben egyetlen döntésen múlik.

 

Elszoktunk ettől, elszoktattak minket ettől. A sok esetben teátrális szőrszálhasogatás és huza-vona nem más, mint a megtévesztés eszköztárának felvonultatása! Figyelem elterelés a lényeges döntésről.

 

S ahogy megéljük ezt a minden napjaink közvetlen környezetében, úgy applikáljuk, alkalmazzuk ezt a lelki életünkre. Szeretjük abba az álomba ringatni magunkat, hogy a Sátán, a gonoszság, a szívünk feletti hatalmat apró lépésenként veszi át. Akárcsak a politikában, itt is elképesztő kampányt folytat! De azt szeretném tanácsolni, és az Igén keresztül bemutatni, hogy valójában minden egyetlen döntésen múlik. Átadjuk-e a saját szívbéli teljhatalom gyűrűnket, vagy sem!

 

Én nem tudok receptet adni, ebben egy pár ezer betűben, ám a figyelmet fel tudom hívni. A szívbéli hatalom váltás, valójában egyetlen egy döntés – amiről sokszor ügyesen eltereli figyelmünket a Gonosz színes kampánya -. Nem több és nem kevesebb! Egyetlen döntés...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr851780183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása