Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Idegenvezetés

2010.04.10. 21:04 Czeglédi Péter Pál

"Abban az időben Meródak-Baladán, Baladánnak, Babilónia királyának a fia levelet és ajándékot küldött Ezékiásnak, mert hallotta, hogy beteg volt, de új erőre kapott. Ezékiás megörült a követeknek, és megmutatta nekik kincstárát, az ezüstöt és az aranyat, a balzsamokat és a finom olajokat, egész fegyvertárát és mindazt, ami kincstárában található volt. Semmi sem volt palotájában és egész birodalmában, amit meg ne mutatott volna nekik Ezékiás." Ézs 39, 1-2

Amikor ezt a fejezetet elolvastam, akkor egyszerre valamiféle hiányérzet volt bennem, s annak a döbbenetes felismerése, hogy mennyire mai ez az Ige.

 

A király az Istennel való szenvedélyes imája folytán, de leginkább Isten kegyelméből elnyeri a gyógyulást a halálos betegségéből. Természetesen hetedhét ország messzeségéből a csodájára járnak. Követeket küldenek jókívánságokkal, ajándékokkal, s nyilván a mindenkit furdaló kíváncsisággal: Mi is történt valójában?

 

A király körbevezette az urakat. Mindent megmutatott a beteglátogatóba érkező embereknek. Csak éppen azt nem mutatta meg, arról nem beszélt egy szót sem, aki meggyógyította. A Biblia arról nem ír, hogy jártak volna a templomban, de bizonyára ide is ellátogattak. Látványosság volt. Istenről azonban szó sincs a király idegenvezetésében.

 

Én úgy gondolom, hogy sok ember ilyen gyógyultként tekint manapság az egyházra. Egy alapvetően beteges világban, valami egészséges emberséget vél felfedezni az egyház soraiban. Hála Istennek egyre többen jönnek, kérdezgetnek, kíváncsiak, akarják tudni a gyógyulás titkát. S kérdés, hogy mi mit mutatunk nekik!

 

Infrastruktúrát? Intézményeket? Egyházszervezetet? 400-500 éves épületeket? Műkincseket? Őseink hagyatékát? Vagy képesek leszünk rámutatni arra, akinek a gyógyulásunkat végső soron köszönhetjük. Hatalmas lehetőség van az egyház kezében. Az emberek érdeklődése, kíváncsiságuk, gyógyulási vágyuk érezhetően mozgatja őket a lelki élet világába. A kérdés mi mit tudunk a látogatóknak bemutatni?

 

Ennek az Igének van egy másik haszna. Legyünk teljesen nyugodtak, ha a kíváncsi látogatóknak Isten helyett másra mutatunk, akkor:

            1, Még betegek vagyunk

            2, Záros határidőn belül, amire mutatunk mind elpusztul, elnéptelenedik, kihal, lepusztul.  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr451916002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása