Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Nélkülözhetetlen gyermekmunka!

2010.04.24. 22:52 Czeglédi Péter Pál

„Ó, te nyomorult, vihartépte, vigasztalan! Íme, én drágakövekre építem falaidat, zafírokból rakom le alapodat. Rubinból készítem el falad párkányát, és kapuidat briliánskövekből, összes határaidat meg gyémántokból. Fiaid mind az Úr tanítványai lesznek, és nagy lesz fiaid békessége. Igazság által leszel erős, nem kell félned az elnyomástól: távol marad tőled, sem a rettentéstől: nem közelít hozzád.” Ézs 54, 12-14

 

Van egy érdekes nyelvi elem a mai Igében. A magyar fordításban fiaidat olvasunk, azonban a Biblia eredeti Héber szövegében itt olvashatnánk akár „építőket” is. Ennek a kettősségnek a szépségéről szeretnék néhány gondolatot megosztani veletek!

 

Mi által vagyunk erősek? Mi által lehetünk erősek? Hogyan állhatunk meg a saját lábunkon? Hogyan építhetjük fel azt a házat és hazát, amelyben jó lesz lakni és népként élni? Ezek nem csak minden ember döntő kérdései, hanem nemzetünknek kulcs kérdései is…

 

S a válasz úgy gondolom, hogy benne van az Igében. Ennek az igazságnak az egyik eleme mindenki előtt egyértelmű. A család, nép és nemzet építői a fiak, az eljövendő nemzedék. Azok az emberek, akik most az iskolapadban, óvodában, egyetemen a munka kezdés első hónapjaiban vannak. Egy nemzetnek, ha tovább akar élni, akkor tudni kell, hogy igazán a fiakra támaszkodhat, rájuk kell bízni az építés munkáját.

 

De nem mindegy, hogy mit tanulnak ezek a bizonyos fiak. Emlékezzünk csak vissza, hogy milyen lelkesen építették a szocialista hazát a kis úttörő ifjak, vagy pedig milyen Istentelen, gyermekmanipuláló politikát folytatott a Hitler Jugend… Tragédia és sikertelenség, a közelmúlt „ideológiai gyermekmunkásai” között!

 

Márpedig mi is egy ilyen tragédia felé masírozunk. Mi által leszel erős? Vajon mi, erre a kérdésre milyen választ adunk gyermekeinknek?  A fent említett diktatúrák torz ideológiákkal, a felebarát gyűlöletével feleltek erre. De mi sem vagyunk jobbak. A tömegkommunikáció és mindennapi életünk ezer szálán át azt sugalljuk, hogy hazugság, ügyeskedés, helyezkedés, a másik félre állítása révén lehetsz erős… Pontosan ennyit és nem többet viszi haza a társadalom házát építő munkás palánta!

 

A Biblia és a keresztyénség azonban mást vall! A fiatalság, a fiak, az építők ereje az Igazságban van. Ha valóban a drágakő keménységéhez hasonló alapot akarunk vetni ennek az országnak, akkor meg kell tanítani a fiakat az Igazság által erősnek lenni! S itt nem a társadalmi örökké változó igazságról beszélek, nem a saját csalóka meggyőződésünkről, hanem az Isten igazságáról. Országunk, népünk, családunk alapja olyan építőkben/fiakban rejlik, akik valóban az Úr tanítványai.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr781949036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2010.04.26. 11:16:11

Alapvetően egyet értek veled, de nem hiszem, hogy a mostani média hatására rosszabbak lennének a felnövendő nemzedékek. A középkorban is látta a kisgyerek, hogy a nagy erős bácsi karddal az oldalán mindig szebb helyen lakik és jobbakat eszik, hiába bunkó mindenkivel. Azaz szerintem a pozitív és a negatív modellek megvannak, voltak, csak más formákat öltenek.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.07. 17:50:01

A katolikus misékről szinte eltűnnek a gyerekek...
Nagyon sok az idős néni a hívők között.

A reformátusoknál mi a helyzet?
süti beállítások módosítása