Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: A milliárdok mögött.

2009.10.26. 00:57 Czeglédi Péter Pál

Mert ha belép hozzátok a gyülekezetbe fényes ruhában egy aranygyűrűs férfi, és ugyanakkor egy szegény is belép kopott ruhában, és ti arra figyeltek, aki a fényes ruhát viseli, sőt ezt mondjátok neki: "Te ülj ide kényelmesen", a szegényhez pedig így szóltok: "Te állj oda", vagy "Ülj le ide a zsámolyomhoz", nem kerültetek-e ellentmondásba önmagatokkal, és nem lettetek-e gonosz szándékú bírákká? Jak 2, 2-4

Megnyugtatónak hat ez az Ige. Hiszen már eljutottunk oda, hogy ez nem probléma. A gazdagot - az igazán gazdagokat és hatalmasokat - nagyon-nagyon nem szeretjük. Amikor meghalljuk a horribilis végkielégítéseket, akkor egy csapásra felmegy bennünk a pumpa. 

Kiben azért mert a létminimumon, vagy az alatt él. Valakiben, mert egész életét becsületesen végig dolgozva, összesen nem keresett annyit. Másvalakiben pedig, amiért ő nem volt ilyen "ügyes". Mindegy, a lényeg, hogy felmegy a pumpa.

S ezt használja ki a média. A milliós botrányok mögött, amíg a köznép dühöng, addig sokkal, de sokkal nagyobb összegek tűnnek el. Az emberek semmit sem vesznek észre, hiszen az eléjük vetett botrány kolonccal remekül eljátszanak. 

Most bizonyára, sokan csóválják a fejüket, hogy miért kell így aktualizálni. De gondoljunk csak bele egy-két dologba!

"ti arra figyeltek". Írja az Ige. Észre kell vegyük, hogy nem csak az a gazdagra való odafigyelés, amikor hellyel kínáljuk, hanem az is, amikor gyűlöljük. A gyűlölet figyelmet követel. Emberfeletti figyelmet. Olyannyira figyelünk, a jó keresztyéni gazdag útálatunkra, hogy nem látjuk meg a gazdagtól a szegényt. A fától az erdőt.

Napjaink gazdag gyűlölő világában, talán minden eddiginél kitüntetettebb helyet foglalnak el az igazán tehetősek, hiszen ők vannak a napi érdeklődés, beszéd középpontjában. 

Megveregetjük a vállunkat, hogy utáljuk a gazdagokat s mennyire bosszant minket az életük. Ez azonban NEM EGYENLŐ a szegény szeretetével sem a szegényre való figyeléssel. A szegényre való odafigyelés nem a gazdag útálatával veszi kezdetét!

Ha a gazdagban meglátjuk a felebarátot, akkor jövünk rá igazán, hogy a szegény is felebarát. Addig valami torz dolgot teszünk, lehet, hogy szerintünk nagyon keresztyénit, de nyugodjunk meg ez messze áll Jézus szándékától

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr161475118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

girl_without_name 2009.10.26. 15:56:39

Szia!
Én nem utálom a gazdagokat, meg a szegényeket se igazából azért, mert egyik szegény másik gazdag.(persze más okokból kifolyólag előfordulhat, hogy nem kedvelek biz. embereket...)
Szerintem vannak a gazdagok között is "jók", meg a szegények között is "rosszak" vagy gonoszak, illetve fordítva is. De ha valaki "nem jó ember", akkor az lehet azért van, mert lelkiekben szegény. Szóval kérdés: akkor a gazdagokhoz és a szegényekhez is egyenlő mércével kell fordulnunk?

Egyébként nagyon jó a blogod, és szerintem írj amikor csak tudsz, mert én el szívesen olvasom!!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.10.26. 21:18:36

Nyalni és barátkozni a befolyásossal, hatalommal bíróval akar az ember.
Ez persze összefügg a gazdagsággal.
Ahogy a közmondás szól: Bajban ismerszik meg a barát.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.26. 23:17:05

@Spirál: Igaz Spirál! De Jézus nem a vámszedőkkel, a kor "párt közeli vállalkozóival ült egy asztalhoz"?
Zákeus nem egy gazdaggal való Jézusi barátkozás után változtatta meg addigi életét?
Szerintem a gazdagoknak szükségük van a keresztyének jézusi "barátkozására".
Ami persze semmi esetre sem nyalás, hanem sokszor kemény odamondás.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.26. 23:25:23

@girl_without_name: Isten hozott Kedves Név Nélküli Lány! A lelki szegénység a kulcs az biztos, s aki gyülöl - teljesen mindegy kit - az a legszegényebb.
Szerintem egyenlő mércével, igen. Az egymásra, mint felebarátra való tekintés a legjobb orvosság, annak érdekében, hogy felnyissuk az emberek szemét a valóban szegényekre.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.26. 23:26:57

@girl_without_name: Egyébként nagyon jó a kommented, és szerintem írj amikor csak tudsz, mert én is szívesen olvasom!! :)
süti beállítások módosítása