Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Terrabájtnyi gyülekezet

2009.10.28. 05:00 Czeglédi Péter Pál

"Testvéreim, ne legyetek sokan tanítók, hiszen tudjátok, hogy súlyosabb ítéletben lesz részük. Mert sokat vétkezünk mindnyájan: de ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember, meg tudja fékezni az egész testét." Jak 3, 1-2

Lehet, hogy érdekes összefüggés, de ha jobban belegondolunk, van némi igazság abban, hogy a korai keresztyénség és a mai elektronikus keresztyénség sok dologban hasonló úton jár.

Jakab apostol azért hangsúlyozza a vezetők szerepét, mert abban a világban még nem volt letisztázott rend. Ha valaki érdeklődött a kereszténység iránt, akkor sokféle változattal találkozhatott. A vezetőknek ebben nagy szerepük volt.

Akkor még nem lehetett boltban megvenni a Bibliát, sőt egyes leveleket még meg sem írták. Ezért ha valamit meg akartak tudni, akkor felkeresték a gyülekezet vezetőit, s ők voltak azok, akik irányt mutattak.

Lehet, hogy így történik minden egyes alkalommal, amikor valami új próbálja meghódítani a világot. Minden bizonytalanság ellenére azonban a keresztyénség rohamosan terjedt. Ezt pedig nem tudta megakadályozni semmiféle hatalom. "A keresztyének vére magvetés.", hangzik az arénában elhangzott híres mondat.  

Vajon most nem ilyen összevisszaság van? A római birodalomban a vallások polcán keresgélő, óriási nehézségekkel találta magát szemben. Az internet terrabájtnyi gyülekezetében, adathalmazában keresgélő Google felhasználó szintén hatalmas pácban van. Mit válasszon, mit vegyen le a polcról, mi ehető és mi a méreg?

Éppen ezért nem csekély a felelősség rajtunk, netbirodalmában "is" éldegélő keresztyéneknek.

Aki állást foglal az tanít, hiszen megoszt valamilyen ismeretet, ami a birtokában van. Mi, akik az internet világában mozogva a keresztyénségről beszélünk, ennek a virtuális birodalomnak a hajnalán szinte őskeresztyéni helyzetben találjuk magunkat.

Így már ez az Ige is közelebb kerül hozzánk. Tanítani egy új világban, állást foglalni a hitünkről, meggyőződésünkről létfontosságú. Olyan jó lenne pár ezer év múlva olvasni a neten, hogy a keresztyének kommentje, magvetés. Tegyünk érte, s közben ne felejtsük el, hogy Isten a nickname alatt mondott szavainkat is szigorúan számon kéri!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr261480344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.10.28. 07:21:21

"Tegyünk érte, s közben ne felejtsük el, hogy Isten a nickname alatt mondott szavainkat is szigorúan számon kéri!"
Bizony.
Legyünk az interneten is szelídek.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.28. 07:55:17

@Spirál: Sajnos a szelídséget könnyebb elspórolni az internet világában, mint a való életben - habár ott is takarékoskodunk vele -. Nincs arc, nincs név, cím, minden kóddal levédve, s így "bátran" lehet mocskolódni.

girl_without_name 2009.10.28. 09:53:14

hehe..hát igen.nekem ez az egyik legnagyobb gyengeségem. állandóan beszélek, és persze sokszor előbb, mint hogy gondolkodnék. ha véletlenül csendesebb vagyok, onnan tudni ált., hogy van valami bajom..:)
persze a beszéd nem mindig rossz, mert lehet jóra is használni, de szinte észrevétlenül lehet a rosszra, és ez viszont baj..
az interneten kifejezetten veszélyes, mivel itt könnyebb megnyilvánulni, 'arcoskodni', mint a való életben..
azért jó ez az ige, mert a nagy rohanásban a hétköznapokban oda se figyelek, de legalább most felhívta a figyelmemet erre a fontos tanításra, és így mindig elgondolkozok, mikor ez eszembe jut..

girl_without_name 2009.10.28. 09:55:10

aj-aj..küldtem egy commentet, de nem látom
hát ez meg hogy lehet? :(

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.28. 10:10:31

@girl_without_name: Még most sem látod Név Nélküli Lány a kommentet??

girl_without_name 2009.10.28. 11:20:23

de-de :)
megvan, utána rájöttem h biztos kell neki egy kis idő

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.10.28. 11:26:20

@girl_without_name: Különösen is elgondolkodtató ez abban a tudatban, hogy minden amit írtál ott van a neten. Lehet, hogy azt hiszed név nélkül, de a géped címe ott van, s bárki, bármikor, bárhol elérheti, megtalálhatja. Ez egy anonimnak tetsző világ, holott a valóságban a net szinte mindent tud rólunk.
Nem is gondoltam 99-ben, amikor a Mátrix ment a moziban, hogy ilyen karnyújtásnyira van ez a kor...
Meg kell próbáljuk jól meglovagolni ezt a veszélyes hullámot!

girl_without_name 2009.10.28. 11:59:38

egyébként nem is igen a visszakeresés miatt aggódok én (mivel általában visszaéléssel történik), inkább azért, mert sokszor nem mernénk Isten előtt felvállalni amit a netes felületre írunk, márpedig előle sehogy sem tudjuk elrejteni..
ha előtte fel merem vállalni, akkor az emberek előtt is, vagyis az ő véleményük tulajdonképpen nem számít

a "hullám jó meglovaglása" alatt lehet azt érteni, hogy szabad keményebb véleményt is megfogalmazni, csak "ésszel" ?

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.01. 00:29:34

@girl_without_name: Nem nem szerintem nem ezt jelenti a hullám jó meglovaglása. Valami egészen mást.
Gondolj bele! Sok gyülekezet csinál mondjuk gyülekezeti újságot. Egy 100 példányos újságnál 50 biztos a kukában végzi olvasatlanul. S jó, ha 5 újság célba talál. Mert a másik 45-öt, olyanok olvassák, akik ígyis-ugyis elmennek a templomba.
Csomó, idő, pénz, idegesség. Ezen felül a legnagyobb részük ciki minőségű, hiszen kis irodai gépekkel nem lehet profi munkát csinálni.
Net ingyen van. Profi módon lehet publikálni minimális számítógépes ismeretekkel. Lehet reklámozni (iwiw, face book...stb.)
30 év alatt szerintem mindenki legalább 1X megnézi naponta.
S mint a blog.hu-n, 2 kicsi reklámért cserébe karban tartják a blogod. Mindig működik és nem kell rendszergazdára költeni...
Ez a hullám! Emberek elérése olvcsón, gyorsan, hatékonyan. Na ezt kéne meglovagolni.
De nyilván ebben az előnyben van a veszélye is.
süti beállítások módosítása