Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Tanulsz a hibáidból?!

2009.11.22. 21:12 Czeglédi Péter Pál

Egyszer így szólt Saul Dávidhoz: Nézd, neked adom feleségül idősebb lányomat, Mérabot, csak légy az én vitézem, és harcold az Úr harcait! Mert így gondolkozott Saul: ne én pusztítsam el, hanem a filiszteusok. 1Sám 18, 17

Tanulni a saját hibánkból a legkézenfekvőbb, ám sokkal jobb megoldás, ha másik kárán tanulunk. S az ismétlés a tudás anyja, mondás sem veszített információs társadalmunkban igazságából. Hát igen vannak dolgok, amelyek a technika századában is öröknek látszanak. Emberi gondolkodásunk, arra épít, hogy amit megtanultunk, tapasztaltunk, elrontottunk azt már tudjuk. Bele ivódott az agyunkba.

A Biblia azonban józanabbul látja az embert, a tanulás kérdésében nem olyan optimista, mint egy kedves pedagógus. Pontosan felismeri azt a tényt, hogy az ember nehezen tanul, de másolni azt remekül tud!

A Biblia versei között talán nem olyan hangsúlyos, de ha belegondolunk a párhuzamba, akkor bizony figyelemre méltó:

-          Saul és Dávid: irígy király és a sikeres katona, s a probléma itt is egy nő körül bontakozik ki

-          Dávid és Úriás: : pontosan ugyanaz a helyzet...

Dávid nem tanult, pedig a saját bőrén tapasztalta milyen az, amikor a király harcba küldi, hogy elveszítse az életét. Meglepő ám később maga Dávid is így oldja meg a problémát… Nem gondolt vissza arra, hogy őt is hasonló módon próbálták eltenni láb alól.

Nem akarjuk elkövetni azokat a hibákat, amelyeket szüleink vagy éppen mi követtünk el a múltban. Törekszünk a hibáinkból való tanulásra, de ha őszinték vagyunk, akkor rájövünk, hogy mindig bele esünk régi csapdába. A gond az, hogy rossz irányba keresgélünk…

Magunkat nézzük, a másikat, szüleinket. Nem akarjuk újra elkövetni a rossz dolgokat. S a vége, hogy annyira erősen koncentrálunk, hogy már készen is van az újabb múltat ismétlő hiba.

Amikor javítani akarunk, akkor a rosszat igyekszünk korrigálni. De a rossz vizsgálatából, kerülgetéséből még nem igazán születhet jó. Talán helyesebb lenne a jó Istenre koncentrálni, s nem elkerülni a rosszat, hanem a jót tenni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr301544756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.24. 23:11:38

@Ursusss: Én is nagyon megszerettem ezt a felismerést, már ha lehet ilyet mondani...Köszönet érte Istennek!

Van igazságod a jóra figyeléssel kapcsolatba! De a rosszat elfelejteni is lehet rossz dolog, a jóra koncentrálás nem egyenlő a rossz elfelejtésével.
süti beállítások módosítása