Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Ha nem ért egyet az egyház...

2009.12.09. 21:51 Czeglédi Péter Pál

A király ilyen énekkel siratta el Abnért: Milyen gyalázatos halál jutott Abnérnak! Nem volt megkötve kezed, lábad nem volt bilincsbe verve: úgy estél el, mint akit álnokok ejtettek el. Ekkor még jobban siratta őt az egész nép. Még aznap eljött az egész nép, hogy étellel erősítsék Dávidot, de Dávid megesküdött, és ezt mondta: Úgy segítsen Isten most és ezután is, hogy naplemente előtt sem kenyeret, sem mást nem eszem! Amikor megtudta ezt az egész nép, helyeselte, ahogyan helyeselte az egész nép mindazt, amit a király tett. És megértette az egész nép, egész Izráel, hogy nem a királytól eredt Abnérnak, Nér fiának a megölése. 2Sám 3, 33-37

Hát mi tagadás nem volt valami gyors felfogása a népnek. Dávidnak semmi köze nem volt az egész orgyilkossághoz (2Sám 3, 27), ám mégis meg kell tennie mindent, annak érdekében, hogy elzárkózzon előle.

Nem akarom elvetemült Biblia kritikusként megkérdőjelezni Dávid gyászának mélységét, de úgy gondolom, nem árt elgondolkodni azon az apró megjegyzésen: „És megértette az egész nép, egész Izráel, hogy nem a királytól eredt Abnérnak, Nér fiának a megölése.” Nyilván érzékenyen érintette a gyász Dávidot, ám megértette, hogy a gyászának kifejezése az eljövendő nemzeti egység egyik pillére lehet.

Iránymutató ez számunkra. A mai egyház is olyan helyzetben él, amikor bizonyos dolgokban – túl az egyéni sérelem érzeten – állást kell foglalni. Dávid is megtehette volna, hogy gyászát önmagában rendezi el. Nem lett volna ez sem hazug és képmutató dolog, hiszen a beszámolóból kiderül, nem a hatalmi harcok, hanem a személyes bosszú állt a gyilkosság hátterében (2Sám 2, 22-23).

Sok múlik az állásfoglalásunk módján. A nép ennek alapján méri le, hogy mennyire vagyunk érintettek a problémás kérdésekben. Dávid remekül kommunikálta gyászát a nép felé, nemtetszésének és fájdalmának roppant okos módon adott hangot.

Az egész népet maga mellé állította gyászával. Eddig csak Júda törzse volt mellette (2Sám 2, 4), helytállását azonban, már „egész Izrael” díjazta. S ezt nem vérengzéssel sikerült megszereznie. Nem ölték meg Jóábot és családját, a király inkább személyes példamutatásával nyerte meg az embereket. Le kellene számolni azzal a tévképzettel, hogy a bosszú az a legjobb összekovácsoló erő. A példamutatás és a helyes hozzá állás sokkal eredményesebb. Tulajdonképpen erről beszél a fenti Ige is!

Mi mennyire tudunk helyesen állást foglalni veszélyes kérdésekben? Megtaláljuk-e a helyes utat a bosszú és a személyes egyet nem értés között. Nemzetet összekovácsoló erő lehet az egyház helyes állásfoglalása!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr361586973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

girl_without_name 2009.12.11. 00:44:44

nem csak az egyházé, hanem szerintem egyéni döntések, állásfoglalások is lehetnek ilyen 'mozgató erők'

szerintem abban, hogy önmagunkban dolgozzunk fel valamit, vagy kifelé is mutassuk - ha tisztességes célból és nem rosszhiszeműen tesszük -, akkor mérlegelhetünk, és az alapján dönthetjük el, hogy melyiket válasszuk.
sokszor, mint ahogy a történet is mutatja, példát mutathatunk azzal, ha mások látják, hogy egy-egy meghatározó helyzetben hogyan reagálunk.

a bosszú..ez nehéz dolog..de az a legjobb, amikor valami kedvességet adunk annak, aki előzőleg gonosz volt, és látjuk rajta, hogy elgondolkozik, hogy ez most miért ilyen, meg hogy talán nem kellett volna gonoszkodnia. ez jobb érzés mintha bosszúból sikerül neki fájdalmat okozni, ahogy ő is tette. és ez is lehet mások számára példaértékű.
csak hát adott helyzetekben, ahol az ember hirtelen reagál, sajna nem mindig sikerül "megfelelő" döntést hoznunk :/ de 'szerencsére' van lehetőség bőven a gyakorlásra.. :)

girl_without_name 2009.12.11. 00:51:22

egyébként szerintem az egyháznak igen fontos, hogy állást foglaljon a társadalmat érintő fontos kérdésekben (főképp azokban, amiknek van egyfajta erkölcsi vetülete, persze minek nincs..)

de biz. kérdésekben jobb tartózkodni, vagy kivárni, mert sokszor támadási felületet ad az egyházelleneseknek, és ennek hosszabb távon ált.nincsenek jó következményei

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.13. 22:55:03

@girl_without_name: "nem csak az egyházé, hanem szerintem egyéni döntések, állásfoglalások is lehetnek ilyen 'mozgató erők'"
Sőt szerintem az egyház tagok álláspontja manapság sokkal fontosabb. Hiszen a "felsőbb" nyilatkozatokra mindenki ferde szemmel tekint - a világi közélet sajnos eljátszotta ezek becsületét -, ám a keresztyén emberek életvitele hiteles és értékes. Szerintem egyre fontosabb a hatalomtól megcsömörlött világiak számra a tiszta és őszinte, bátor egyéni álláspont! Az egyházé is lényeges, de szerintem abból első sorban a híveik profitálnak. Ezt a profitot pedig a híveknek kell visszaforgatni a világba!

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.13. 22:56:12

@girl_without_name: Ha tartózkodás nem is a leghelyesebb - hiszen a tartózkodás egyfajta állásfoglalás -, de a kivárás és megfontoltság óriási erény a közéletben!
süti beállítások módosítása