Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: A sorrend nem mindegy

2009.12.11. 22:10 Czeglédi Péter Pál

"Azt kérdem tehát: elvetette Isten az ő népét? Szó sincs róla! Hiszen én is izráelita vagyok, Ábrahám utódai közül, Benjámin törzséből. Az Isten nem vetette el az ő népét, amelyet eleve kiválasztott..." Róma 11, 1-2a

Ma elég húzós napom volt. Így csak egy kérdést intézek hozzátok: Mit gondoltok a keresztyénség és a zsidóság (Izrael) kapcsolatáról?

Pál gondolatait elovashatjátok a Róma 11-ben! Elgondolkodtatóak egy gyülölködéssel és újra haraggal megtelő világban!

Ma már kipihentem magam...:)

Mi viszont és korunk, a közhangulat, amiben élünk nem veti-e el számtalanszor Isten népét? Pál itt nem a keresztyénekről, a pogányokról, a keresőkről beszél, hanem a zsidókról. Nem lelki, hanem nagyon is jól körülhatárolható, etnikai értelemben. Ezen a helyen szó szerint a zsidóságról van szó!

Megmondom őszintén, hogy számtalanszor aggodalommal tölt el a közhangulat és a sokszor az ezek mentén kialakított keresztyén álláspont. A történelmi egyházak – hála Istennek -, bölcsen és Isten szerint járva szigorúan elhatárolódnak a gyűlölködéstől! Ám a gazdasági válság és tragikus közhangulat miatt az emberek, az egyének elkezdenek bűnbakokat keresni. Én nem akarok senkinek az ügyvédje vagy bírája lenni, hiszen nem ismerem a pontos helyzetet, de keresztyén magyarként hozzá tudok szólni a kérdéshez.

Manapság újra elkezdtük keresni a gyökereinket. Teljesen természetes ez, s különösen is szükséges egy identitás nélküli világban. A kérdés az, hogy merre keresgél egy egyszerű templomba járó ember. Minek kell az elsőnek lenni a gyökereink keresésében? Mi az, ami megmenthet minket a fájdalmas szélsőségektől?

Ha meg kellene határozni magunkat, akkor úgy gondolom a helyes irány az, hogy Keresztyén Magyarok vagyunk. S keresztyénségünk folytán belátjuk, hogy éppen úgy testvérei és örököstársai vagyunk az zsidóknak, a szlovákoknak, a románoknak, ukránoknak, mint saját hazánk fiainak.

Keresztyénségünk igen is a zsidó hagyományból alakult ki, Jézus zsidó volt, Isten ígéreteit először egy Ábrahám nevű – gazdag zsidó – kapta meg, s ennek vagyunk az örökösei mi is Jézus érdeméért.

Én úgy érzem, hogy manapság Magyar Keresztyénségről beszélünk.  S ezzel borzasztóan veszélyes vizekre evezünk!  A II. világháború alatt a „Német Keresztények” egy egyháza, akik lelkesen bólogattak Hitler pusztításához. S mindennek az oka az volt, hogy önmagukat először a németségben keresték, s csak utána a keresztyénségben. Természetesen ez a sajnálatos jelenség kis hazánkban is lejátszódott.

Legyünk magyarok, de első sorban keresztyének. Önmagunkat Jézus Krisztus felől közelítsük meg első sorban, s csak utána Szent István, Mátyás király, vagy Balassi Bálint felől. Én egyébként hiszem, hogy bölcs keresztyén magyarként ezt ők is így tették…

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr811591492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

take_me_somewhere_nice 2009.12.12. 16:44:21

Olyan kérdést tettél fel, ami engem nagyon régóta foglalkoztat, ugyanis sok zsidó ismerősöm van, ebből kifolyólag ez a dolog, ez az "ellentét" az én mindennapjaimhoz tartozik.

A legérdekesebb nekem az, hogy sokszor azt látom, hogy sokunktól távol áll az Ószöv-ben megjelenő Isten, és rohanunk az Újszövetség felé, hogy a kegyelmes, az egyetlen Fiát értünk feláldozó Istent láthassuk (ez sokszor velem is előfordul persze:)) és megnyugodjunk végre. És valami hasonlót látok a zsidó emberekben is: nekik ezt a kegyelmes Istent, az ígéreteit beteljesítő Urat nehéz elfogadni, megérteni.

Pedig azt hiszem, hogy így, a teljességében kellene valahogy megértenünk a mi vallásunkat is (református, evangélikus, kinek mi;), Istent is, meg a kegyelmet is.

Nem is tudom pontosan megfogalmazni a gondolataimat a témával kapcsolatban, mindenesetre számomra napi tapasztalat, hogy a elfelejtjük az Ószövetséget, az ősatyákat. Pedig szükség van rájuk, rengeteget lehet tanulni tőlük, az életükből. Főleg a hitükből. És azt hiszem, ha látjuk az ő hitüket talán könnyebb elfogadni Krisztust is Megváltónknak. Remélem nem nagyon kusza, amit írtam:)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.12.12. 22:29:43

A zsidóság Isten kiválasztott népe, és ezt bizony nem vonta vissza!
Én szeretem a zsidókat és ezt ajánlom mindenkinek. :)

Ha valamit köszönök a hitgyülinek és a médiájának (ATV, Hetek), akkor azt hogy Izraellel kapcsolatban megdöbbentő dolgokat tudtam meg.

Ezékiel könyvében világosan meg van jósolva az 1948-as Izrael létrejövés! És más jóslatok, amik most következnek be vagy később fognak.
Azokat nem tudom máshogy értelmezni!

Mostanság cigány-asszonyokról, Nostredamusról meg horoszkópról beszél mindenki ha a jövendölésről van szól.
A Jézus előtti(!) bibliai jóslatokról meg mindenki hallgat... (Még a katolikus egyház is.)

apostol.blog.hu/2009/05/22/izrael_letrejotte_isten_letezesenek_egyik_legfobb_bizonyiteka_ige_3

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.13. 23:17:38

@take_me_somewhere_nice: Egyáltalán nem az! Szerintem is elszakíthatatlan kapcsolat van az Atyák, a zsidóság és Jézus Krisztus között. Jézust megérteni nem csak annyit jelent, hogy elfogadom a kegyelmet, hanem azt is, hogy megpróbálom megérteni, hogy mikor miért tett.
Ehhez pedig elengedhetetlen az Ószövetség ismerete és teljes mértékű igazságként való elfogadása!

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.13. 23:44:10

@Spirál: Nem vagyok meggyőződve arról, hogy Ezékiel próféciájában Izrael államról van szó! Holnap egy kicsit utána nézek és elmondom mire jutottam...;)
Amit viszont most tudok írni, az az, hogy Isten nem politikai egységekben, pártokban és népekben, országokban gondolkodik - pontosan Krisztus mutat rá erre -, hanem egyénekben! Személyekben és államokban. Zsidó emberben és nem Izrael államban.
Keresztyén emberben és nem keresztyén államban.
Persze ezek is bele tartoznak látókörébe, de Isten az egyént nézi első sorban. Az egyén megváltása, és nem politikai rendszerek, országok, kormányok építgetése a célja!
süti beállítások módosítása