Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Isten és a PR

2009.12.16. 23:59 Czeglédi Péter Pál

"Ki vagy te, hogy más szolgája felett ítélkezel? Tulajdon urának áll, vagy esik. De meg fog állni, mert van hatalma az Úrnak arra, hogy megtartsa." Róm 14, 4

Az egyházban élő embereknek megvan az a rossz tulajdonsága, hogy sokszor önmagukat tekintik az igazság osztóknak. Remekül megy a másik keresztyén testvérünk bírálgatása, hibáinak meglátása és természetesen ezzel párhuzamosan felszínre hozása is. Ez az attitűd két dolognak a súlyos félre értéséből táplálkozik.

Az egyik, amit félre értünk az a saját magunk és Isten viszonya. Sokszor nem vagyunk tisztában azzal a szereppel, amit Isten bízott ránk. Először is szolgák vagyunk. Nem társ uralkodók, régensek, földi képviselők, hanem szolgák – ráadásul engedetlen szolgák -. Mai szóval élve alkalmazottak.

S mint alkalmazottaknak pontos munkaköri leírásunk van. Ez a munkaköri leírás sok mindenre kiterjed, de a munkatárasak elítélésére és megítélésére azonban nem tér ki. Mi nem a Főnök jobb kezei vagyunk, hiszen a Főnök jobb keze Krisztus. Ez az a tény, amit olyan sokszor elfelejtünk!

A másik félre értés is fontos. Nem vagyunk jobb kezek, de a PR-os pozícióra sem pályázhatunk. Nem mi fogadjuk az önéletrajzokat, hanem azok egyenesen a Főnök asztalára kerülnek. Nem nekünk kell szelektálnunk, az az Ő feladata.

Számtalanszor tekintünk a keresztyénségre, mint egy exkluzív és külön bejáratú klubra. Mi – az a néhány aki jól dolgozik!? – vagyunk Isten szolgái a többiek, meg be sem léphetnek a kis közösségbe. Kiutáljuk őket és egymást. „Én és Isten” szemlélet még megy valahogy, a „Te és Isten” már döcögősebb, de az „Ők és Isten” már szinte megvalósíthatatlan messzeségbe esik tőlünk.

Ki kell küszöbölni a hibát! Először is tisztában kell lenni helyünkkel Isten rendszerében. Tudatosítani kell magunkban, hogy a földi pozíciónak ellenére mi végső soron szolgák vagyunk. A többi emberre pedig mint szolgatárasra kell tekinteni!

S vegyük észre, hogy sokkal több hely van Isten hatalmas tervében, mint mi azt elképzelnénk. Az Isten látása, PR politikája más, mint a mienk. Ezért kell azt mindenek felett tiszteletben tartanunk!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr901603865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.12.18. 18:50:08

A képmutatás elkerülésére különösen sokszor hívta fel a figyelmet Jézus!
Gondoljunk csak a szálkára és a gerendára.
Ennek ellenére mai világunkban a képmutatás különösen virágzik...

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.20. 13:43:26

@Ursusss: Lényegében penge élen táncol az egész. Mert azt szerintem mondhatjuk, hogy a másik nem végzi jól a munkáját/nem vezeti jól az életét. Akkor nem jogos ez, ha ítélkezünk felette. Szerintem munka körünk csak a figyelmeztetésre és a következmények felsorolására terjedhet ki, ez azonban nem jelenti, hogy embereket elbocsáthatunk.
Nem a Főnöknek teszünk javaslatokat, hanem a munkást segítjük abban, hogy minél jobban betöltse a munka körét. Mondjuk a legtöbb esetben ezt is alaposan el szoktuk szúrni...

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.20. 13:44:51

@Spirál: Igen. Sajnos a képmutatás nem csak virágzik, hanem igen-igen jól fizető üzletággá nőtte ki magát...
süti beállítások módosítása