Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Néha Isten nem hagy dolgozni!

2010.01.10. 09:05 Czeglédi Péter Pál

„Amikor a papok kijöttek a szentélyből, felhő töltötte be az Úr házát, úgyhogy a papok a felhő miatt nem tudtak odaállni, hogy szolgálatukat végezzék, mert az Úr dicsősége betöltötte az Úr házát.” 1Kir 8, 10-11

 

A mai teljesítménykényszeres és eredmény orientált világunkban, ha valamit nem tudunk elvégezni, akkor az a legnagyobb tragédia. Hiszen úgy érezzük, hogy arra hívattunk, hogy ezeket a feladatokat ellásuk. S bizony jaj annak a személynek, aki megakadályoz a munkánk elvégzésében!

 

A papokat is megakadályozta Isten munkájuk elvégzésében, nem mehettek oda a templomhoz. A Biblia nem számol be arról, hogy csalódottan tülekedtek volna a templom körül. Egészen egyszerűen tudomásul vették, hogy Isten átvette az irányítást. Vajon mi képesek vagyunk megérteni, amikor Isten veszi át az irányítást?

 

Amikor keresztyénként valamilyen munkát, amit Isten ránk bízott nem tudunk elvégezni, akkor feszültek leszünk. Rögtön a hibakeresés sikerekkel kecsegtető útjára adjuk a fejünket. Először önmagunkat vizsgáljuk. Mit csináltunk rosszul? Mit vétettünk? Mivel érdemeltük ki a sikertelenség fájdalmas büntetését?

 

Természetesen hamar túlesünk ezen a fázison is. Annak fényében, hogy megtaláltuk-e a hiba okát vagy sem tovább folytatjuk a keresgélést. Most pedig Istenen van a sor! Miért büntet engem az Isten? Hogyan lehet ilyen következetlen, miért nem engedi elvégezni azt a munkát, amit végső soron neki végzek? De hát ez az Ő ügye nem?

 

Manapság a munka évszázadában, akkor amikor meg vagyunk győződve arról, hogy a munka – eszközhasználat – tett minket emberré szinte felfoghatatlan, hogy milyen az amikor Isten dolgozik helyettünk. Vagy a mostani Igébe helyezkedve Isten nem engedi, hogy elvégezzük a munkát, ami ránk bízatott. Szinte azonnal eluralkodik rajtunk a haszontalanság érzése. Ennyit érünk... Isten még a munkát is kiveszi a kezünkből.

 

Keresztyénként s egyben mai világban élő emberként – akiket mindenestől áthat a közhangulat – nehéz megérteni, hogy van olyan amikor a Vezető dolgozik, akkor az alkalmazottak csak néznek. Nem vagyunk képesek ennek az egyszerű ténynek az elfogadására. Pedig nem válna kárunkra... Csak egy kicsit gondoljuk meg jobban ezt a helyzetet! Vajon nem éppen Isten tetteinek szemlélésében válunk sokkal emberibbé!? Hiszen nem arról szól egy kicsit a keresztyén életünk, hogy vegyük észre és „hagyjuk Istent érvényesülni” a világ eseményeiben?

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr251660574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.01.10. 15:30:35

Nagyon "idejében jött" ez a Post kedves Pál-köszönöm! Éppen ilyen csüggedős állapotban vagyok egy misszióval kapcsolatban-persze,én is beleestem a "csüggedés mocsarába"-de lehet hogy Isten valamit (mást) készít!

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.01.10. 19:01:28

@Zsolt520: Kedves Zsolt!
A misszió a legtöbb kitartást és türelmet igénylő munka a keresztyén ember életében! Sok erőt hozzá és Isten áldjon!

papori 2010.01.11. 13:23:32

Nagyon aktuális ez a bejegyzésed rám nézve.Elég energia leszívott vagyok és nehezen bírom elviselni, hogy nem olyan intenzitással végzem a dolgomat, mint máskor. Tényleg jött az, hogy hú de béna vagyok, meg, hogy én ezt nem hiszem el:D de Isten kijózanított, és tényleg elég az Ő kegyelme,csak olyan egyszerű tény ez, hogy épp ezért felejtjük el.Erről eszembe jutott Reményik Sándor Kegyelem c. verse, mindenkinek ajánlom és kívánom, hogy éljen Isten felkínált lehetőségével.
www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_180.html

papori 2010.01.11. 13:25:50

És köszönöm Pali:D

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.01.17. 22:53:57

@papori: Örülök a vers linknek! Valóban a kegyelem nagyságához mérten sokszor elfelejtkezünk róla. Szerintem ennek oka, olyan mint a levegő vétel. Számtalanszor elfelejtjük, hogy lélegzünk. Nem is gondolkodunk rajta, csak jön magától.
A kegyelem is ilyen adott dolog. Élni nem tudunk nélkül, s talán éppen ezért, olyan könnyű róla megfeledkezni. S amikor a gondok vize alatt van a fejünk, akkor jut eszünkbe.
De Isten mindig felhoz a felszínre...

S én is köszönöm papori:D
süti beállítások módosítása