Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Jézus és a csodalámpa

2010.01.23. 18:50 Czeglédi Péter Pál

„Jézus pedig ezt mondta neki: "Leányom, hited megtartott téged, menj el békességgel!” Lk 8, 48

 

Jézus csoda lámpája. Akárcsak a csoda lámpát, Jézust is egyfajta varázslatos erő járja körül. Elég akárcsak hozzá érni és máris megoldódik minden. A vérfolyás eláll, a béna jár és minden nyomorúság elmúlik. A Biblia elbeszélése nem csak a vérfolyásos asszonyról számol be, hanem más helyen is említi a Jézus puszta érintésétől bekövetkező gyógyulásról.

 

Van egy érdekes momentum azonban a történetben. A vérfolyásos asszonynak lett volna lehetősége arra, hogy elosonjon. A vérfolyás tisztátalanná tesz, s most csak képzeljük el egy tömegben – aki szőrszálhasogatóan ügyel a kultikus tisztaságra -, mekkora felháborodást keltett volna egy mindenkihez óhatatlanul is hozzá „dörgölődző” tisztátalan asszony.

 

Jézus azonban érzi az erő kiáradást, s rögtön kérdést tesz föl a tömegnek. Az asszonynak mindenen lehetősége meglett volna arra, hogy észrevétlenül kereket oldjon. A tolongásban pillanatok alatt felszívódhatott volna, ám mégsem teszi.

Mi számtalanszor nem vagyunk ilyen bátrak, a megszerzett gyógyulással, kissé szégyenlősen és határtalan hálával a szívünkben nemes egyszerűséggel felszívódunk Jézus elől. Kellemetlen elismerni a betegséget és közösséget vállalni a gyógyítóval.

 

Pedig az igazi gyógyítás most kezdődik. Jézus dörzsölgetése is vezethet eredményre. Ahogy Isten felhozza a napját a jókra és gonoszakra, úgy Krisztus is sokszor érthetetlen módon lép fel testi-lelki gyógyítóként életünkben. Ez a varázslámpa fázis, azonban csak félgyógyuláshoz vezet. A teljes gyógyulás csak ezután következik... A beszélgetés, a Jézussal való kommunikáció felvétel után hangzik el a megtartásról szóló mondat, eddig a pontig Jézus nem más, mint egy sikeres orvos.

 

Hited megtartott... A fentiek alapján kérdéses számomra, hogy Jézus melyik hitről is beszélt. Véleményem szerint a megérintés nem igényelt különösebben mély és vakmerő hitet. Gondoljunk csak bele a kétségbeesett emberek mennyi minden után kapnak... Ám a tömegből való kilépés, a beteg és „tisztátalan” ember önmegvallása, a Jézussal való beszéd, a bátorság ahhoz, hogy kilépjünk a sokaságból egy sokkal, de sokkal komolyabb hitet igényel... Miről is beszél tehát Jézus, amikor az asszony hitét említi?!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr731695945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása