Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Gagarin és Heródes

2010.01.25. 23:59 Czeglédi Péter Pál

„Heródes, a negyedes fejedelem meghallotta mindazt, ami történt, és zavarban volt, mert némelyek azt állították, hogy János támadt fel a halálból, némelyek azt, hogy Illés jelent meg, mások pedig azt, hogy a régiek közül támadt fel valamelyik próféta. Heródes ekkor így szólt: "Jánost lefejeztettem, de ki lehet ez, akiről ezeket hallom?" És látni akarta őt.”

 

Nem is olyan régen láttam egy posztert az első emberről, aki az űrben járt. Az alábbiakban szeretném közölni.

Az angol szöveg: „Én nem látok innen semmilyen Istent.”

Gagarinról és a Vosztok 1 űrrepüléséről röviden itt olvashattok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bennem csak egy kérdés merült fel! Gagarin atyánkfiának vajon volt más választása?

Történetesen csak egy rövidke pillanat erejéig játszunk el a gondolattal, és képzeljük el, amint Gagarin megpillantja az Istent a világűrben. Visszaérkezik a földre - és csak tételezzük föl – tele kürtöli a médiát azzal, hogy találkozott Istennel az égben. S elő kerülne a szkafander alól, egy fénykép s egy autógramm is...

A következő pár nap eseményei dióhéjban. Még aznap a KGB szétveri Gagarin elvtárs fejét, másnap pedig Istent is belőle. A lábadozást követően expressz vonattal Szibériába küldik teljes rehabilitációra. A fényképet meghamisítva egy óriási, űrben repülő Sztálin szobrot retusálnak Isten helyére, aki éppen kedélyesen dedikálja – az addigra rejtélyese módon eltűnt – Gagarinnak, Marx fő művét. Na ennyit Gagarin objektivitásáról... Meg minden ilyen dolog 100%-os hitelességéről.

 

Lehet, hogy nagyon távoli a fenti hasonlat, de a Heródesről elejtett félmondatról rögtön Gagarin és a mai tudomány művelőknek egy része jut az eszembe. Heródes ott ült palotája közepén – egyébként notóriusan félve Jézustól – azt várva, hogy az Ő puszta akaratának eleget téve besétáljon a palotájába és egypár trükkel elkápráztatva bizonyítsa isteni származását.

 

Ott ül számtalan tudós is távcsöve, rádió teleszkópja, mikroszkópja és részecskegyorsítója előtt várva arra, hogy Isten megjelenjen a keresőben vagy a monitoron. S mivel nem méltóztatik oda menni, ezért ez egyenes bizonyíték arra, hogy nincs is. Na ez is érdekes...

Én személy szerint az előfeltevést nem tartom következetesnek. Egy olyan Isten nem létét próbálják bebizonyítani, aki mindennél hatalmasabb. S ennek a mindnél hatalmasabb lénynek a létezésére egy bizonyítékot hoznak fel, hogy ŐK nem látják?! Mégis mit gondolnak? Isten majd hajlongva feltűnik a laboratóriumban és elnézést kér, hogy eddig nem jelent meg – annak, aki amúgy tagadja -.

Itt nem a mérési módszereket és tudósok érdemeit vitatom, hanem a mögöttük lévő logikát.

 

Csak egy fél mondat még. Érdekes, hogy Jézust a nyomorékok, bénák, szegények, halászati szakmunkások és még sokan mások látták. Felismerték. Lehet, hogy közelebb vinne az eredményhez egy alapvetően más attitűd. Nem azt kell akarni, hogy Isten jöjjön oda hozzánk, mint egy kutya, ez nem célra vezető. Lehet inkább nekünk kellene odamenni hozzá...

 

Egyébként a családomban él egy történet, hogy dédnagyapám halálos ágyán látta Krisztust. Ő az elbeszélések alapján nem volt egy vallási fanatikus típus, egy józan paraszt ember volt s nem több. Ha csak az objektivitást vesszük alapul – a történelmi TÉNYEK fényében - jobban kellene hinnünk elhunyt családtagomnak, mint a világűrt megjárt Gagarinnak. Dédnagyapám mondhatott volna mást, minden kockázat nélkül, Gagarin pedig ha akart volna sem mondhatott volna mást!!!

 

Utólag is elnézést kérek a Napi Ige szokatlan alakjáért! Isten áldjon mindenkit!

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr541702561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2010.01.26. 10:16:31

Érdekes bejegyzés, nekem tetszik. Jó Gagarin hipotetikus utóélete is. Annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy "nekünk" is rossz lett volna, ha Gagarin látja Istent az Űrben, hisz ő nem valalmi jó nagy szakállas bácsi, aki ott sétálgat és aki arrajár az belebotlik:)

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.01.26. 13:25:12

Jaj,nehogy elnézést kelljen kérni a Napi Ige szokatlan alakjáért,Pali! Ez ÍGY JÓ! Engem is foglalkoztat a múlt-"mi lett volna ha" megközelítésben. Gagarin egy csavar volt a "Bolsoj Masina"-ban,nem gondoom hogy az ateizmust erősítette meg akkori nyilatkozatával.Rung András gondolata is erős-és igaz! Isten valóban nem egy kozmikus mikulás ("nagy szakállas bácsi") Elég csak a Napra gondolni (nézni-na,nem hosszú ideig!)-milyen lehet akkor az Alkotó?

girl_without_name 2010.01.26. 19:38:47

a mai embernek ezt tényleg fontolóra kellene vennie..
azt gondolom, sok és egyre nagyobb az elvárás Istennel szemben, de emberi oldalról Isten mit kap? semmit..
mint a példában..Heródes várja, hogy odafáradjon Jézus és 'szolgálja', azaz bizonyságot tegyen neki kilétéről..
sokan napjainkban is ezt teszik..pedig ha kicsit jobban elgondolkoznának, láthatnák, ahogy az Úr minden nap részesíti őket a kegyelmében, és onnantól belátnák, hogy mi tartozunk Neki (nagyon sokkal) és nem pedig fordítva

én magamból kiindulva tudom, hogy ez a gondolat sokat segít a mindennapok nehézségeiben is hitet és reménységet találni

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.01.26. 23:44:44

@Rung András: Szerintem is jobban jártunk. A másik meg, hogy Jézust sem ismerték fel az emberek. Gyárthatta a csodákat az orruk előtt és semmi. Ahogy írtad nemrég a meggyőzetés hajlama hiányzik az emberekből.
Ha Isten létét bizonyítanák - tegyük fel -, akkor sem történne szerintem semmi változás. Maximum az ateista testvéreink megnyugodnának, hogy BIZTOSAN van kit tagadni...;)

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.01.26. 23:45:40

@Zsolt520: "Elég csak a Napra gondolni (nézni-na,nem hosszú ideig!)-milyen lehet akkor az Alkotó?"

Remek gondolat köszönet érte!
süti beállítások módosítása