Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Békesség bumeráng

2010.02.02. 16:23 Czeglédi Péter Pál

„Ha ott a békesség fia lakozik, megnyugszik rajta a békességetek, ha pedig nem, reátok száll vissza.” Lk 10, 6

 

Érdekes dolog a keresztyének békessége. A fenti Ige alapján leginkább egy bumeránghoz lehetne hasonlítani, eldobjuk s ha elérte a célját, akkor biztosan sikert arat, ha pedig valami hiba következik be, akkor visszatér hozzánk.

 

De valóban így működik ez a gyakorlatban? Valóban visszaszáll ránk a békesség, amit sugározunk, vagy pedig átalakul végtelen dühé és keserűséggé s így keres fel újra bennünket? Mert sajnos ez a veszély jelen van. Saját tapasztalatomból tudom, hogy milyen sötét dühvel és keserűséggel szállok ki egy olyan beszélgetésből, amiben nem sikerül egy hajszállal sem közelebb vinni felebarátomat Isten országához…

 

Nem tudom, még nem bumerángoztam soha – habár egy-pár hete nézegettem sport bumerángokat -, de a bumerángot nem csak el kell tudni dobni, hanem le is kell tudni „szerelni” a vissza úton. S talán még ez sokkal fontosabb is. Gondoljuk csak el, a hatalmas erővel eldobott fegyver, ha célt téveszt pontosan abba az irányba indul el, – teljes erővel – amerre a fegyver használója áll.

Ha valami miatt nem tudjuk tehát „leszerelni” a visszafelé repülő bumerángot, akkor súlyos sérüléseket szerezhetünk.

 

Számtalan olyan megkeseredett, dühös és értetlen hívővel találkoztam, aki a „hitterjesztése” során szerzett negatív tapasztalatai alakítottak. Nem fontos itt gyökeres változásra gondolni, például ha keresztyénként mondjuk egy „punk” lekezelően bánik velünk, akkor legközelebb már nem megyünk oda egy „színes” hajú emberhez sem. Kudarcaink akárhogy is vesszük, kőkeményen alakítanak bennünket.

 

Tegyük fel magunknak a kérdést, sikertelenségeink, hogyan hatnak ránk? Elveszítjük-e a békességet, s az átalakulva kegyetlenül fejbe ver minket?

 

A keresztyén békesség a fenti Ige szerint nem veszíthető el. Nem olthatja ki a vitatkozás, lekezelés, gyanakvás, hanem teljes mértékben érintetlenül hagyja. A kérdés az, hogy mit „kapunk” el egy sikertelen vitatkozás végén. A hit bumerángját?! Vagy pedig kiejtjük azt a kezünkből, és a harag terít le bennünket?

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr401723073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.08. 20:18:05

Különböző személyiségek vagyunk.
Úgy terjesszük az igét, ami az egyéniségünknek megfelel.
Ha szeretjük csinálni, élvezzük (olyan formát választunk) akkor a kudarctól sem megy el a kedvünk.

Én pl. imádok blogolni. Hobbim.
De ministrálni gyerekként sem ministráltam. Imádom a miséket, de azt nem élvezném. Szerintem Isten nem arra hívott, hanem erre. :))
süti beállítások módosítása