Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Bizony kemény szavak...

2010.02.16. 23:47 Czeglédi Péter Pál

"Azért jöttem, hogy tüzet bocsássak a földre, és mennyire szeretném, ha már lángolna! Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre? Nem - mondom nektek -, hanem inkább meghasonlást. Meghasonlik az apa a fiával, és a fiú az apjával, az anya a leányával, és a leány az anyjával, az anyós a menyével, és a meny az anyósával." Lk 12, 49, 51, 53

 

Általában amikor az emberek ehhez a részhez érnek a Szentírásban, akkor felháborodnak. Hiszen nem ilyennek ismerték meg, nem ilyennek képzelték el a Megváltót. Pár napja láttam egy Jézus életét feldolgozó filmet. Kissé komikus volt számomra az egész összhatás, Jézus bármerre járt, bármit csinált, csak kedvesen mosolygott. Kivéve természetesen a passió jeleneteiben.

 

Valahogy mindenkinek ilyen Jézus kép uralkodik a lelkében. De mindez nem új keletű gondolat, Jézus kortársai is valamilyen abszolút, tökéletesen a saját igényeikhez igazítottan optimista Jézust kerestek. Talán pont ezért nem ismerték fel... Egy olyan személyt vártak, aki kielégíti igazság érzetüket, rögtön és minden emberre – függetlenül lelki életétől - megszabadítja őket a római rabigából.

 

Nem ismerték fel, hiszen úgy gondolták, hogy a Messiás az ő igényeiket fogja kielégíteni, s nekik ezt semmivel sem kell megtoldani. Mi vajon felismerjük Jézust? Vagy egy igényeinkhez, elképzeléseinkhez, erkölcsünkhöz domesztikált ál jézust követünk?

 

Gondoljuk csak végig. Ha őszintén viszonyulunk Jézus szavaihoz, akkor megértjük, hogy közel sem olyan komorak. Sokkal inkább logikusak... Keresztyénnek lenni egy döntés, ami akarva akaratlanul befolyással van az életünkre, kapcsolatainkra, barátainkra, családunkra, szokásainkra. S az ilyen dolgok nem szoktak zökkenőmentesen menni. Az értékek konfrontálódnak egymással...

 

Ha nem konfrontálódnak, ha nem ütköznek, akkor nem is igazán történik változás. Nem csak a politikában lehet bársonyos forradalomról beszélni, hanem a szív döntései is lehetnek simulékonyak. De tudjuk jól, hogy bár a simulékony, bársonyos forradalmak kényelmesen és zökkenő mentesen lezajlottak, évtizedek elteltével felszínre kerültek a gyengeségek...

 

Ezek a sokszor kemény döntések jellemzik a Jézus követés útját. Sokak számára érthetetlen, hogy a békesség Istenének a Fia nem azért jött, hogy békességet hozzon a földre. Felháborodnak azon, hogy a jó Jézus, miért nézi tétlenül a meghasonlást apja és fia között. Én úgy érzem inkább tudatában volt annak, hogy az évtizedek múltával felszínre kerülő, megbeszéletlen, fokozatosan mélyülő, ál keresztyénségből meg nem vitatott dolgok sokkal, de sokkal nagyobb kárt okozhatnak!

 

Ezen a helyen le tudjátok tölteni a videóból kinyert MP3 formátumot. Innen valamilyen MP3 lejátszóra helyezve lehetőségetek van bárhol (busz, vonat, séta, vezetés) meghallgatni a Napi Igét!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr41765031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.02.17. 13:24:39

Én békés ember vagyok...de-Isten óvjon meg bennünket a lelki "bársonyos forradalomtól"! Köszönöm a tanítást!

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2010.02.18. 18:22:27

Most olvasom Kodolányi Én vagyok című regényét és ez is elég sok hasonló dilemmával foglalkozik.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.19. 14:58:49

Én teljesen másként értelmezem ezt az igét.

Mivel ő hozza el ezt a világra, így konfliktus a benne hívők és nem hívők közt lesz.
Aki benne hisz, az akár a saját családjával is szembetalálhatja magát! Ám ezt vállalnia kell...

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.02.21. 21:33:15

@Zsolt520: Igen-igen a bársonyos forradalmak sajnos a lélekre a legveszélyesebbek!

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.02.21. 21:33:58

@Rung András: A filozófus Kodolányi vagy a szépíró Kodolányi, vagy a kettő egy és ugyan az?

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.02.21. 21:40:35

@Spirál: Szerintem hívő és hívő között is lehet konfliktus. Természetesen ennek a lefolyása más, ám az egyház a saját maga kritikájára is nyitottnak kell, hogy legyen különben nem lesz más, mint egy önkény uralmi szervezet.
De szerintem nem értelmezzük teljesen másként az Igét, maximum a fenti dologban egy kicsit különbözünk!
Amúgy mire gondolsz, ami ennyire különbözik az értelemzésünkben?!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.24. 16:45:37

A jelek szerint félreérthetően fogalmaztam.
Természetesen lehet konfliktus hívők és hívők közt is. És az egyháza(ka)t is lehet bírálni. (Jó szándékkal!)

Valami olyat akartam írni, hogy eljöhet az idő, amikor választani kell Jézus és a családunk, barátaink között is!
És akár még a családot is ott kell tudni hagyni Istenért.

De lehet tévedek.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.03.02. 18:01:53

@Spirál: Természetesen nem tévedsz! Ez így van. Ám ami szerintem sokszor veszélyes ebben, hogy nem a lehetőség oldaláról közelítjük meg!
Az emberek akkor tekintik magukat megfelelő képen vallásosnak, ha mindent és mindenkit kritizálva össze rúgják a port az emberekkel.
Jézus nem azt mondja, hogy harcolj ki olyan helyzeteket ahol választani kell, hanem azt, hogy amikor olyan helyzetbe kerülsz, akkor legyen bátorságod választani!
süti beállítások módosítása