Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: A megint tudós tanítványok...

2010.04.03. 16:51 Czeglédi Péter Pál

"Majd amikor megrémülve a földre szegezték tekintetüket, azok így szóltak hozzájuk: "Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadt. Emlékezzetek vissza, hogyan beszélt nektek, amikor még Galileában volt: az Emberfiának bűnös emberek kezébe kell adatnia, és megfeszíttetnie, és a harmadik napon feltámadnia." Ekkor visszaemlékeztek az ő szavaira, és visszatérve a sírtól, hírül adták mindezt a tizenegynek és a többieknek. A magdalai Mária, Johanna, valamint a Jakab anyja, Mária és más, velük lévő asszonyok elmondták mindezt az apostoloknak, de ők üres fecsegésnek tartották ezt a beszédet, és nem hittek nekik." Lk 24. 5-11

 

Vannak megbízható források és vannak olyanok, amelyekre az ember nem szívesen ad. A tanítványok úgy döntöttek a húsvéti történetben, hogy nem adnak az asszonyok szavára. Egyrészről szentimentális fecsegésnek tartották, ami egypár elérzékenyült fehérnép hallucinációja, másrészről pedig engedve a korszellemnek alapból sem foglalkoztak a nők véleményével.

 

De nyilván az is megfordult a fejükben, hogy mit okoskodnak ezek az asszonyok. A Bibliában végül is fontos, de folyamatosan háttér munkát végeznek. Őket nem vonta félre a Mester, nem magyarázta meg nekik a példázatokat személyesen. Az asszonyoknak elmondott üzenetet a tanítványok már amúgy is hallották  Jézus szájából (Lk 18, 31-33), ha akkor nem volt különösebb jelentősége számukra, akkor most mit rágódnak ezen az asszonyok… Ha valakik, akkor a tanítványok tudják, hogy mikor és mit kell elhinni.

 

Pedig az asszonyoknak igazuk volt. Az egyszerű háttérmunkások, akik távolról követték Jézust, akik nem voltak benne a szűk körben, hamarabb értették meg a történteket. Péter legalább próbálkozik, elmegy és meggyőződik róla a saját szemével. De nem lát mást „csak” lepedőket. Hát igen… A tömeges előítéletek sokszor képesek az amúgy egyértelmű jeleket is egyszerű „csakokká” változtatni.

 

A tanítványok a húsvéti történet első perceiben valójában tragikusan viselkednek. Lebecsülik, becsmérlik és lenézik a mások tapasztalatát. Úgy gondolják, hogy a szürke háttér munkások, a nők semmit sem tudnak a történtekről.

 

Hatalmas kérdés számomra, hogy mi, mint hívő és templomba járó, keresztyénségünket napi szinten megélő emberek, hogyan állunk a fele barátaink Isten tapasztalatához. Alapból és nekifutásból lenézzük őket, vagy pedig megadjuk nekik a komolyan vétel lehetőségét? Nyilván számtalan ilyen tapasztalat lesz hamis, ám meg vagyok arról győződve, hogy jó néhányat fogunk találni, ami ténylegesen megállja a helyét!

 

Adjuk meg a komolyan vétel tiszteletét a másiknak!  S könnyen lehet, hogy az őszinte utánajárás közben nem „csak” a lepedőkkel, hanem magával Jézussal futunk össze…

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr381892155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.04.05. 09:31:03

Péter írja:"Adjuk meg a komolyan vétel tiszteletét a másiknak! S könnyen lehet, hogy az őszinte utánajárás közben nem „csak” a lepedőkkel, hanem magával Jézussal futunk össze…" Nem ismeretlen a 'szitu....amikor még Jehova Tanúja voltam,'alapból azt kellett hinnem-vallanom:csak MI ismerhetjük Istent,-mindenki más csak tévesen-hamisan ismerheti a Bibliát. Ahogy jobban megismertem a Bibliát,-és csak a Bibliát tekintettem Szentírásnak,úgy döbbentem rá,hogy minden kegyelem...és bizony,van sok tanulnivalóm! A Mindenható jónak látta Mózest tanítani a midiánita Jethró által,-és Mózes nem utasította el.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.04.05. 10:01:05

Péter írja:"Hatalmas kérdés számomra, hogy mi, mint hívő és templomba járó, keresztyénségünket napi szinten megélő emberek, hogyan állunk a fele barátaink Isten tapasztalatához. Alapból és nekifutásból lenézzük őket, vagy pedig megadjuk nekik a komolyan vétel lehetőségét?" Én,amikor még Jehova Tanúja voltam (valójában az Őrtorony Társulat tanúja),azt tanultam ott,hogy CSAK MI ismerhetjük Istent,és a Bibliát-mindenki más hitetlen,vagy hamis vallás gyakorlója. Ahogy a Bibliát elkezdtem tanulmányozni az Őrtorony Társulat kommentárjai nélkül,-úgy erősödött meg bennem a felismerés:Van tanulnivalóm...és azok által is tud tanítani az Úr Jézus,akiket nem gondoltam volna hívőnek. Felemelő példa szerintem erre Mózes,akit a midiánita apósa,Jethró által tanított Jahveh Úr Isten....és Mózes nem szégyellte elfogadni a tanácsot.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.04.07. 17:58:15

@Zsolt520: Igen! Ez valóban jó példa. Nekem is nagy kedvencem Mózes és Jetró kapcsolata. Kétségtelen, hogy Jetró bölcs tanácsok tömkelegével látta el Mózest.
Van azonban a teológiai szakirodalomban ezzel kapcsolatban - szerintem erősen túlzó - elmélet. Az elmélet képviselői úgy gondolják, hogy Mózes a JHWH tiszteletet valójában magától Jetrótól tanulta. Én ezzel személy szerint nem értek egyet, de mint érdekesség úgy gondoltam megosztom Veled!
süti beállítások módosítása