Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige

2009.10.18. 21:34 Czeglédi Péter Pál

"Éppen ezért minden igyekezetetekkel törődjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban álhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretetben pedig minden ember iránti szeretetet. Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem lesztek a mi Urunk Jézus ismeretében, sem tétlenek, sem terméketlenek." 2Pt 1 5-8

Ha elolvassátok az egész mai igeszakaszt, akkor észre lehet venni, hogy a megismerés, az ismeret szavak valahogy különös jelentőséggel bírnak benne.

S bírnak a mi életünkben is. Manapság mindenki ismerkedni szeretne. Interneten, telefonon, újságon, apró hirdetésen, irodákon keresztül. A valóságban mindez azt mutatja, hogy egy kicsit megnyomorodtunk. Az ember alapvetően társas lény, s mintha ez az alapvetően társas lény egyre nehezebben találna magának társat. Egy alapvető, létezési funkció szépen elsorvadt a XXI. század hajnalán.

A mai Igét, ezt a bonyolult körmondatot tekintsük most úgy, mint egy tanmondatot, egy szentenciát, amellyel Isten mintegy megpróbálja fejünkbe gyömöszölni, hogy mi is kell a kapcsolat teremtéshez, az ismerkedéshez, a megismeréshez.

Nézzük meg az ige felsorolását párokba állítva!

Igaz emberségben, ismeretet: Ismeret, valakit megismerni, annyi mint, beavatást nyerni a titkaiba. A titok kezelése azonban igaz emberséget követel, az ismeret csupán az igaz emberség fényében válik áldássá. Ha nem ennek a fényében találjuk, akkor az ismeret nem más, mint a visszaélés legjobb eszköze!

Ismeretben, önuralmat: Az ismeret, a másikról való tudás, ba izalmas információ, a kísértés egyik eszköze. Vajon, hogyan élek a bizalom, a másik megismerésének lehetőségével?

Önuralomban, állhatatosságot: Nem addig tart az önuralom, a titok tartás, amíg érdekem fűződik hozzá, hanem mindvégig. Állhatatosság. Nem véletlenül használja a Biblia ezt a szót. A kapcsolat, a másik igazi megismerése, mindig egy életre szóló dolog kezdetét jelenti, ahol elengedhetetlen az állhatatosság.

Állhatatosságban, kegyességet: Első sorban rá kell jönünk, hogy kapcsolataink, egymás megismerésének lehetősége Istenben rejlik. Az állhatatosság sohasem válik érdemmé a kegyeség fényében, inkább lehetőségnek tetszik.

Kegyességben, testvéri szeretet: A testvéri szeretet nem képzelhető el az önmagát tömjénező állhatatos ember árnyékában. Az kegyesség segít abban, hogy az állhatatosság célja ne önmagunk dicsőítése, hanem a testvér érdeke legyen.

Testvéri szeretetben, minden ember iránti szeretetet: A többi ember szeretetének az alapja a testvér szeretete. Nem pedig fordítva. Utalhatok havonta több tízezer forintot rákos gyerekeknek, ha szomszédhoz nem tudok két normális szót szólni. Ha így teszünk önbecsapás az életünk.

A XX. század nagy teológusai azt mondták, hogy az igazi ember ismeret alapja az Isten ismeret. Mai Igénk azonban felmutatja az érem másik oldalát is.  Hiszen azt mondja: "Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem lesztek a mi Urunk Jézus ismeretében, sem tétlenek, sem terméketlenek." Az emberi kapcsolataink szövevénye meghatározza az Istenhez fűződő kacsolatunkat. Ember ismeretünk az Isten ismeretünket.

Az egészséges ember-ember kapcsolat, ismeret, megismerés, a jó Isten ismeret része. Hiszen, aki gyűlöli felebarátját az sötétségben van. Isten pedig a világosság Istene!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr341458924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.10.19. 17:36:26

Sajnos én is magányos vagyok.
Még szerencse hogy Isten velem van. :)
süti beállítások módosítása