Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: In medias res

2009.11.16. 23:25 Czeglédi Péter Pál

"Akkor ezt mondta Saul Ahijjának: Hozasd ide az Isten ládáját! Mert az Isten ládája akkor már Izráel fiainál volt. Amíg azonban Saul a pappal beszélt, a lárma egyre nagyobb lett a filiszteusok táborában. Azért ezt mondta Saul a papnak: Hagyd abba! Ekkor hadba szólította Saul a vele levő egész hadinépet, és megkezdték a harcot, ahol már ember ember ellen harcolt, és igen nagy volt a zűrzavar. Az izráeliek már igen el voltak csigázva azon a napon, mert így eskette meg Saul a népet: Átkozott az az ember, aki enni merészel estig, amíg bosszút nem állok ellenségeimen! Ezért nem evett semmit a nép."        1Sám 14; 18, 19, 20, 24

Jól ismerjük azt az érzést, amikor valamilyen problémánk váratlanul megoldódik. Érezzük, ilyenkor kell cselekednünk, kihasználni a lehetőséget és belépni az események folyásába.

Úgy gondolom, hogy Saul is ezt érezte, amikor meglátta fejvesztetten rohangálni a Filiszteusok, a gaz ellen táborát. Még nem tudja pontosan mit, de érzi és tapasztalja, hogy Isten tett valamit érte. Nem csinált semmit csak várt, s most mégis zűrzavar tör ki az ellenség táborában.

Saul észreveszi és kihasználja a kínálkozó alkalmat. Hadrendbe állít, szervezkedik, előkészül az ütközetbe való bekapcsolódásra. Előtte azonban szeretné megtudni Isten véleményét a dologról, s magához rendeli az Úr ládáját. Az események közben felpörögnek, az ellenség teljesen össze zavarodik.

A haditervbe már nem fér bele az Isten ládája, s a szertartás amivel megtudhatnák Isten akaratát. Saul spontán módon cselekszik. Felismeri a pillanatban rejlő isteni csodát, s igyekszik azt a lehető leggyorsabban kihasználni. Nem feltétlenül rossz ez. Számtalan olyan eset van életünkben, amikor a protokolt félre lehet tenni s az időnk „csak” egy bajszunk alatt elmormolt imádságra elég. Gondoljunk csak bele Jonatán sem a ládától tudakozódott, hanem legényes bizalommal viszonyult Istenhez.

A baj nem is ez, hanem egy másik gesztus. Igyekszünk megragadni a lehetőséget, félre tesszük az Isten felé irányuló idilli közeledést – mindezt a cél érdekében -. De azért útközben még elmondjuk, megéljük, lejátsszuk saját kis ostobaságunkat. Saulnak nem volt ideje a frigyládára, de saját esztelen átkát, ami veszélybe sodorta a népet még be tudta illeszteni az ütközet menetébe.

Bármennyire is furcsán hangzik az Istenhez való közeledés sokszor lehet gyors, egyszerű, célratörő s mindezzel nincs semmi baj, hiszen nem mindig van idő elcsendesedni. De ha ezt felismerjük, akkor egyúttal azt is lássuk be ilyen esetekbe ne a mienk legyen az utolsó – fatális – szó.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr291530731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.11.18. 21:08:50

Egyre jobban tetszik a blogod. :)
Abba ne hagyd a bibliai magyarázataidat! :)
süti beállítások módosítása