Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: "Dávid - fordulás"

2009.12.17. 23:28 Czeglédi Péter Pál

„Egy esztendő múlva, abban az időben, amikor a királyok háborúba szoktak vonulni, elküldte Dávid Jóábot szolgáival meg egész Izráellel együtt. Pusztították az ammóniakat, és körülzárták Rabbát. Dávid azonban Jeruzsálemben maradt.” 2Sám 11, 1

Talán az Ószövetség egyik leghíresebb történetének bevezető sorait olvashatjuk a fenti Igében. Dávid elveszi és teherbe ejti a Hettita Úriás feleségét. S miután a dolog kitudódni látszik, gyilkos parancsával halálba küldi Úriást. Szinte végeláthatatlanul lehetne taglalni Dávid gonoszságát, de figyeljünk most egy kicsit másra! A mai Igéből talán az események egyik okát is megtudhatjuk.

„Dávid azonban Jeruzsálemben maradt.” Első pillantásra nincs ebben semmi különös, hiszen Dávidnak ott volt a palotája, ez a város volt végső soron az otthona. De ha bele gondolunk Dávid eddigi életébe, akkor valami forduló pontot, egy törés pontot vehetünk észre ezen a helyen.

Dávidot a Biblia eddig, úgy ábrázolta, mint az a férfi, aki mindig az embereivel volt. Velük együtt bujdosott, harcolt és küzdött. Igazi hadvezérként látjuk a csatákban, az első sorban harcol.

Ezzel a fejezettel pedig, egyszerre olyan távolinak tűnik minden. A nép, a katonák távol királyuktól harcolnak. Az uralkodó, aki hajdan velük tartott most otthon ül a trónján és csak kedvteléseit keresi. Uriásnak a cselekedete – az, hogy kint alszik a szabad ég alatt -, nem csak heroikus értékű, hanem egy óriási fricska Dávidnak! Azt az eszményt, amit Dávid töltött be, most egyszerre Uriás veszi át. A királynak már eszébe sem jut a láda, a hadi nép, Isten háborúja. Sajnos nem vette észre a fricskát…

Óriási kérdés az, hogy mit kezdünk azzal, amikor Isten hozzá segít minket a hatalomhoz, vagy pedig megadja nekünk a sikert. Valahol minden ilyen dolog mögött ott rejlik az a csapda amibe Dávid is bele esett. A trón kényelméből, a siker városából – ahol mindent megkaphat – egyszerre nehéz visszatérni a csatatérre. Nehéz olyankor is harcolni, amikor már mindenünk megvan.

A kérdés: Mi mit teszünk azután, amikor Isten megad nekünk mindent?! Képesek vagyunk célt találni az életünknek a sikereink után. Vagy megállunk és beülünk a mi kis lelki trónusainkra, s éppen kósza, arra tévedő vágyainkat teljesítgetjük. A saját sikereink mellől képesek vagyunk-e visszatalálni abba az életbe, amit végső soron Isten rendelt nekünk.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr761605687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papori 2009.12.18. 21:43:25

A siker csapda, de ezt is kis önkontrollal és Istenre figyeléssel meg lehet oldani ,de nem egyszerű dolog. Arra lenne szükség , hogy ne feledkezzünk meg a hálaadásról és ezt szószerint gyakorolni kell. Nehézségek leküzdése után, mikor "királynak" érezhetem magam tényleg nehéz vissza menni a csatatérre,de az elindulás nehéz, utána könnyebb, hisz nem vagyok egyedül.
Köszi Pali! :)

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.20. 13:48:32

@Ursusss: Tetszett a "Robin Hoodos öntudata" kifejezés. Valóban az a legveszélyesebb, amikor azzal áltatjuk magunkat, hogy olyanok vagyunk mint régen - így is teszünk -, de nem látjuk át, hogy megváltoztunk. Ezért a tettek sem ugyan azok mint régen. Jó volt, amit írtál szerintem felhasználom, ha legközelebb ezzel az Igével szembe kerülök!

Igazad van a nyelvi észrevétellel. Szerintem ma este javítom is! köszi!

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.12.20. 13:52:28

@papori: Köszi Papori!
Valóban nehéz vissza találni a csata térre. Nem véletlen, hogy az emberek ezt az utat évszázadokon át az aszkézisben találták meg. Harcoltak önmagukkal, érzéseikkel, indulataikkal.
Ez azonban kivezet a világból a belső csata térre. Fontos dolog ez is, de nem szabad elfelejteni, hogy a keresztyéneknek a jelenvaló világban is feladata - harca - van!
Áldott adventet!
süti beállítások módosítása