Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Anyagi függetlenség

2010.02.13. 00:18 Czeglédi Péter Pál

„Tanítványaihoz pedig így szólt: "Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok, mert több az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál. Nézzétek a liliomokat, miként növekednek: nem fáradoznak, nem is fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözött úgy, mint ezek közül bármelyik. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, az Isten így öltözteti, mennyivel inkább titeket, kicsinyhitűek! Inkább keressétek az ő országát, és ráadásul ezek is megadatnak nektek.”

Lk 12, 22-23. 27-28, 31

 

Anyagi függetlenség. Életünk és minden napjaink az anyagi függőség körül forognak. Szükségleteinket, igényeinket, vágyainkat legkönnyebben és gyorsabban a pénz segítségével tudjuk beteljesíteni. Nem csoda, hogy számtalan ember élete és minden napjai arra irányulnak, hogy ezt a függőséget megszüntesse.

 

Az anyagi függetlenség megszerzéséhez azonban sokat kell harcolni. Teljesen paradox a fogyasztó társadalom gondolkodása, hiszen az anyagi függetlenség orvoslására azt tartják a legjobb gyógyszernek, ha elég pénzkészletet halmozhat fel a függetlenség biztosítására.

 

Sajnos ez a fajta gondolkodás amellett, hogy természetéből fakadóan függőséget (pénz függőséget) okoz, fertőz is. Mindenre hatással van. Kormányra, emberre, családra, kapcsolatokra, kis és közép vállalkozásokra s bizony lássuk be könnyen veszélyes lehet az egyházra is. Hiszen teljesen természetes dolog, hogy az egyház is igyekszik függetleníteni magát a világ nyomásától.

 

Jézus azonban egy másik utat javasol. S ha logikusan végig gondolom – kizárva vallási meggyőződésemet -, akkor ez tűnik a legjárhatóbbnak. Nem vezet függőséghez, nem tesz pénz hajhásszá, s a végső soron a problémát is megoldja. Anyagi függetlenség a maximumon!

 

Természetesen sokan azt gondolják, hogy ez automatikusan egyfajta egyetem szerzetességhez vezethet. De a Biblia nem erről beszél. Ő azt mondja, hogy ha sikerül elérned az anyagi függetlenségedet – nem függőség kemény árán -, akkor ráadásul Isten kegyelméből megkapsz anyagi dolgokat is.

 

Ez vélemény szerint nem azt jelenti, hogy mindenki, aki nem aggódik az anyagi dolgokért az kap egy SLK Mercedest a Jézustól! Biblia által említett anyagi függetlenedés, az Istenbe vetett bizalom átírja és gyökeresen átalakítja az igényeket. S ezeket az átalakított igényeket teljesíti be Isten és Krisztus.

 

Jézus és az ő gondolatai képesek biztosítani az anyagi függetlenséget! S nagyot téved a világ, amikor azt hiszi, hogy a keresztyének szívében mindig marad egy seb be nem töltött vágyaik miatt. Ne feledjük „fogyasztási igényeik” megváltoztak. S a megváltozott igények keretein belül boldogok. S ennek a megelégedett boldogságnak a felmutatásában van óriási szerepe az egyháznak!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr881756139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.19. 15:05:50

Jézus és a pénz közül az ige szerint Jézust kell választani. Az jár jól, aki benne hisz.

Csak hát annyira nehéz ez, amikor a pénz kézzel fogható, látható, és úgy tűnik mindent el lehet érni a segítségével.
Nem könnyű, lássuk be...

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.02.21. 21:48:07

@Spirál: Természetesen nem könnyű. A legnehezebb azonban az, hogy a Biblia nem azt mondja, hogy válaszd Jézust, majd pedig utána a pénzt, hanem csak Jézust válaszd. S erre ráadásul az Atyától megkaphatod az anyagi javakat.
Kemény dolgok ezek bizony...
süti beállítások módosítása