Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Manipulációk

2010.02.27. 17:11 Czeglédi Péter Pál

„Az ország lakossága közül sokan zsidókká lettek, mert elfogta őket a zsidóktól való rettegés.” Eszt 8, 17

 

Amikor a mondat első feléig eljutottam, akkor örömmel vegyült kis értetlenség kavargott bennem. Zsidókká lettek...ám a mondat második fele mindenre magyarázatot adott. A zsidók bosszújától való rettegés sokakat arra kényszerített, hogy önmagukat zsidónak kiadva meneküljenek meg a megtorlástól.

 

Mindez szép és jó, de nem egészen aktuális a számunkra. A ma egyháza közel sincsen ilyen helyzetben – hála Istennek érte -. Ma nem nekünk kedvez a politika, a vezetőség nem hoz kedvező döntéseket az érdekünkben. Nincsenek jól beépített Eszter királynéink, akik tégla ként megvétózhatnák az ellenünk szőtt terveket. Sokszor eljátszunk a gondolattal, hogy jó lenne hatalmasnak lenni...

 

Egy percig sem gondolom, hogy egy ma élő, ép és értelmes lelkű keresztyén embernek az lenne minden vágya, hogy rettegésben tartsa nem hívő felebarátait. De talán egy kicsit nagyobb tekintélynek, befolyásnak, jótékony ráhatásnak tudnánk örülni. Amikor olyan dolgot tudnánk előhúzni a tarsolyból, ami a másik ember szívé hozzánk fordítja.

 

Ami az érdekes ebben az igében, hogy ennek a sok embernek a kilétéről, hollétéről, közösségéről semmilyen más helyen nem beszél a Biblia. Valószínű ahogy jöttek, úgy el is mentek... A hatalom és a befolyás talán nem képes megtartó közösséget formálni.

 

Érdemes lenne egyháza ügyét szíven viselő keresztyén emberként elgondolkodni ezen. Amikor az egyház arról beszél, hogy befolyás, az elvesztett tekintély visszaszerzése lenne a megoldás mindenre, akkor az eszünkbe jutna a fenti Ige.

 

Azok az emberek, akik valamilyen érdekből, nyomás hatására vagy a közhangulat prése alatt döntenek a keresztyénség mellett azok tiszavirág életűek. A mondat első fele csábító, ám a veszély abban rejlik, hogy nem látunk túl rajta. Veregetjük a saját vállunkat, örülünk egymásnak, ünnepeljük a régen várt sikert, s a mondat második fele – rettegés, érdek, megváltozott politikai, gazdasági, kulturális - helyzet már senkit sem érdekel. Pedig de jó lenne tisztán látni az ilyen kérdésekben!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr471797442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2010.03.01. 10:27:38

Több hatalom a keresztyének kezébe sokszor árthat is az ügynek. Én azt tapasztalom, hogy ha hivatalos helyekről a keresztyénség nagyobb súlyt kap az csak a látszatvallásosságot növeli, és a nem keresztyéneknél (legyünk őszinték a többségi tömegben) a keresztyénellenes indulatokat. Sajnos sokszor ezek azok a nyomások, amik miatt ma reformátusnak lenni nem menő. A legtöbb embernek a reformátusról ma nem az jut eszébe, hogy újító szellemű, nyitott keresztyén. Sajnos, pedig hát eredetileg ilyenek voltunk és ilyenek kellene ma is lennünk.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.03.02. 18:07:03

@Rung András: Igazad van, mert a közhangulat valóban egy ilyen tendenciát mutat. A nem vallásos tömeg fel van háborodva, amikor az egyház és a hatalom gyakorlása egy lapra kerül. Ám szerintem ez nem feltétlenül jó, hiszen önmagában a keresztyén "hatalom", de nevezzük inkább érték érvényesítésnek nem lenne probléma.
Sajnos a történelem azonban dugig van olyan példákkal, amikor az egyház ténylegesen visszaélt a hatalmával.
Szerintem az egyház első lépése nem a hatalom megszerzése, hanem az egyház és hatalom viszonyának rehabilitálása kell, hogy legyen.
Tehát nem azt kell hangsúlyozni, hogy hatalom kell, hanem azt, hogy a hatalom az egyház kezében valóban jó helyen van/lenne. Te mit gondolsz erről?

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2010.03.03. 09:56:37

Az érték érvényesítés nem gond. Alapvetően az a jó, ha beszélhetsz a saját dolgaidról, de ez ne azt jelenti, hogy másokra is rányomod a rendszered. Sajnos, ha egyházi érdekérvenyesítésről van szó, sokszor ez történik, és ez joggal kelt visszatetszést ilyenkor. Az valóban jó, ha az egyház a hatalommal tud kommunikálni, de nem azért mert jóban van vele, vagy mert használni akarják, hanem mert a törvény adta keretek lehetővé tesznek egy egészséges kommunikációt. Ehhez persze az is kell, hogy az egyház erősen politikamentes legyen (nem véleménymentes!), ettől a református egyház igen messze van most. Nem mintha a többi közelebb lenne...
süti beállítások módosítása