Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: A padtól Jézusig

2010.03.08. 23:21 Czeglédi Péter Pál

„Egyikük pedig, amikor látta, hogy meggyógyult, visszatért, és fennhangon dicsőítette Istent. Arcra borult Jézus lábánál, és hálát adott neki. Ez pedig samáriai volt. Jézus ekkor így szólt: "Vajon nem tízen tisztultak-e meg? Hol van a többi kilenc? Nem akadt más, aki visszatért volna, hogy dicsőítse Istent, csak ez az idegen?" És ezt mondta az Úr: "Kelj fel, menj el, hited megtartott téged."” Lk 17, 15-19

 

Tíz leprás történetét, mint oly sok Bibliai történetet az életem folyamán félre értettem, illetve értelmeztem. A maradék kilenc leprást egy hálátlan és semmirekellő, önmaga érdekeivel törődő valakinek tekintettem, aki Istennek csak rimánkodni tud, ám a hála adás kimarad a számításból. Ezt azonban alaposan félre értettem.

 

Jézus utasítása, hogy menjenek el a paphoz és mutassák meg magukat már önmagában foglalt egy hála áldozatot Istennek. A pap előtt a tisztulás bizonyosságát, egy komplett szertartással kellett bizonyítani. Ebben a szertartásban elemi szinten és maximálisan jelen volt az Istennek kimondott hála. Ám ebben a példázatban, mint oly sok másikban, Jézus a szertatás helyett a személyes vonalat igyekszik kidomborítani.

 

A templom, a szertartás, a kötött formában kimondott – ám nem minden esetben formális – hála nem megfelelő. Nem elégséges. Nem éri el valódi célját, a Jézus Krisztusnak kimondott hála nem éri el Jézus személyét, nem borul le a lábai előtt.

 

S valahol éppen ez a baj a mai Magyar vallásossággal is. A templomig, az istentiszteleten évente egyszer kétszer elsuttogott hálás szavaktól már úgy érezzük, hogy teljesítettük a feladatot. Ki van pipálva a rubrika, ám Krisztustól valójában nagyon de nagyon távol vagyunk.

 

Ezen a helyen nem célom és szerintem Jézus célja sem a kultusz, az istentisztelet, a kötött és szép formák leírása. Hanem sokkal inkább egy olyan igazság felmutatása, hogy mindez csupán az első lépés. A templomban elmondott hála után a leprásnak még vissza kellett jutnia Krisztushoz. A leboruláshoz vezető lépések a templomhoz kötődnek, ám a végcél nem a „padokban maradásban”, hanem Krisztus elérésében keresendő!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr871830193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.03.11. 10:11:56

Jézus útja-sem korábban,sem most-nem a tömegek útja volt....Lukács evangéliuma 18.fejezet,8.vers:">>Mondom néktek, hogy bosszút áll értök hamar. Mindazáltal az embernek Fia mikor eljő, avagy talál-é hitet e földön?"<< Én ezért is az vallom-és azt látom:Krisztus ügye a legtöbbször egy szűk kisebbség ("szent maradék") ügye volt-és most is az,bármennyire jó lenne hinni a világmérető lelki Ébredésben. Így látom én.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.03.12. 13:16:07

Szerintem a vilagmeretu ebredesben hinni nem alapvetoen nem baj. A korai keresztyenek is azt tuztek ki celul, hogy az akkor ismert egesz vilag megterjen! Am az valoban igaz, hogy nem mindenki, aki szajaval urnak vallja Jezust megy be a mennyek orszagaba!

(Elnezest az ekezetek hianya miatt, de jelenleg Becsben vagyok, s itt nincs ekezetes billentyuzet, ha valami felre ertheto lenne ebbol kifolyolag, akkor nyugodtan irjatok!)
süti beállítások módosítása