Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: A mai Zákeusok

2010.03.15. 20:48 Czeglédi Péter Pál

„Amikor Jézus odaért, felnézett, és így szólt hozzá: "Zákeus, szállj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom." Ekkor sietve leszállt, és örömmel befogadta. Akik ezt látták, mindnyájan zúgolódtak, és így szóltak: "Bűnös embernél szállt meg." Zákeus pedig előállt, és ezt mondta az Úrnak: "Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit kizsaroltam, a négyszeresét adom vissza neki." Jézus így felelt neki: "Ma lett üdvössége ennek a háznak: mivelhogy ő is Ábrahám fia.” Lk 19, 5-9

 

„Ma lett üdvössége enne a háznak…” Mi lehetett vajon ennek a döntésnek a gyökere? Jézus jelenléte? Megszentelő ereje? A csodákra képes Mester aurája, ami mindenkit és mindent magával ragad? Bizonyára ennek is hatalmas szerepe volt, ám nem hanyagolhatjuk el Zákeus szavait sem. Az ígéret, amit tesz, saját bűnös életének felismerése, beismerése óriási lépést jelentett az üdvösség felé.

 

Most ennek a lépésnek az egyik állomásáról szeretnék beszélni. Jézus ebben a történetben nem tesz a klasszikus értelemben csodát. A megszokott értelemben nem gyógyított meg senkit, nem csinált vízből bort, s elhunytakat sem vezetett vissza az élők sorába. Klasszikus értelemben nem történt csoda…

 

Jézus szóba állása Zákeussal azonban legalább egy csodával, felérő látványossággal volt. Az ártatlannak nem mondható Zákeus – aki az emberek pénzét, jövedelmét, megélhetését szedte el -, a társadalom perifériáján élt. Nem anyagi, hanem lelki értelemben. Ez a perifériára szorulás és a fokozatos elszigetelődés nem szolgált mást csak a kizsákmányolás folytatását… Jézus azonban áthatol ezen az elszigetelt léten. S ebben példát ad nekünk.

 

Keresztyénként és XXI. Századi emberként azt tapasztaljuk, hogy számtalan Zákeus vesz körül bennünket. Olyan emberek, vezetők, politikusok, főnökök és beosztottak, akik igyekeznek a saját malmukra hajtani a vizet és az utolsó bőrt is lehúzni rólunk. Mindenkiben felmerül a kérdés mit csináljunk mindezzel?

 

Napjainkban nem is olyan egyszerű ezt megválaszolni. A növekvő szélsőségek az emberek lelkében kitermelik a tragikusan egyszerű válaszokat. Jézus azonban egy más megoldást kínál… A közeledés megoldását! A megközelítés, a megszólítás, a „másiknál vacsorálás” megoldását. Jézus nem áll be a gyűlölők sorába, hanem éppen abból kilépve változtatja meg gyökeresen ennek az ókori „pénzembernek” az életét.

 

Nem ártana nekünk is átgondolni ezt a megoldást nemzeti ünnepünk és a választások közeledtével!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr971842315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.03.19. 15:19:47

A "Zákeusokat" nem lehet_szerintem_ "önerőből" szeretni...itt (is) csak az ÚR Jézus adhat erőt....ahogy Zákeusnak adott megtérést,úgy ad Krisztus a követőinek erőt a szeretethez,és a megbocsátáshoz.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2010.03.27. 21:33:32

@Czeglédi Péter Pál: Jó és erős gondolat!
Ám a Biblia diszkréten hallgat arról, hogy mi történt a vacsorán. Csak annyit olvasunk, hogy Zákeus befogadta Jézust, a Mester szavairól semmit sem tudunk.
Szerintem az helytelen ha vacsorázunk az emberekkel s rájuk hagyjuk a dolgaikat, ám ha a vacsorát egyfajta kommunikációs lehetőségnek, kezdeményezésnek vesszük, akkor nem hinném, hogy rossz lenne.
Lényegében ebben az Igében Jézus nem csupán kezdeményez!?
süti beállítások módosítása