Reformatica

A blog református szellemiségben szeretné a Biblia napi igéit közreadni és rövid magyarázattal ellátni. Amennyiben ez lehetséges, akkor a Református Egyház által kiadott bibliaolvasó vezérfonalhoz ragaszkodva.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kálvin Év

kep

Friss topikok

  • Tömösi Pál: Tisztelt Czeglédi atyafi! Ahhoz hogy valaki hívő legyen nem ész hanem hit valódi hit kell. A hit h... (2015.08.03. 22:08) Napi Ige: Az ördögök is hiszik
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Lehet,hogy egy hullámhosszon vagyunk...? Engem is a bibliai példák mellék-szereplői érdekelnek sok... (2010.07.03. 15:43) Napi Ige: Hangzavarban
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hitem,és meglátásom szerint vannak olyan hagyományok,szokások amik nagyon szorosan kötődnek az egy... (2010.06.01. 22:27) Napi Ige: "Mi" hagyományos?
  • APOSTOL - Szemben az árral.: A kivétel talán gyengíti a szabályt valójában. :) Ez esetben azt gyengíti, hogy szombaton semmit s... (2010.06.01. 12:06) Napi Ige: Kivételes személy
  • Czeglédi Péter Pál: @Rung András: Én egy szamurájos dokumentum filmet láttam, így jött az ötlet. Remélem egy szakértő ... (2010.05.13. 12:27) Napi Ige: A Bushido és a Biblia

Új hal a vízben

Napi Ige: Kr.-J. kód

2009.11.05. 23:53 Czeglédi Péter Pál

Ennek a szolgájává lettem a szerint a megbízatás szerint, amelyet Isten nekem a ti javatokra adott, hogy teljesen feltárjam előttetek az Isten igéjét; mégpedig azt a titkot, amely örök idők és nemzedékek óta rejtve volt, de amely most kijelentetett az ő szentjeinek, akiknek Isten tudtul akarta adni, hogy milyen gazdag ennek a titoknak dicsősége a pogány népek között. Ez a titok az, hogy Krisztus közöttetek van: reménysége az eljövendő dicsőségnek. Kol 1, 25-27

Feltárni azt a titkot... Megfejteni azt a kódot...Megfejteni Jézus Krisztus kódját. Ennek a szolgái vagyunk mindannyian keresztyének. Elmondani, megfogalmazni, korunk nyelvére ültetni azt amit Isten akar mondani a kereszten Krisztusban.

Mai világunk a kódokra, a titkokra és a nagy megfejtésekre épül. S erre épül a keresztyénség is. Valamiképpen beszélni Krisztusról, ez a boldog kényszer kíséri végig életünket.

De valamit sokszor szem elől tévesztünk. A titok és a titok megfejtése, az nem ugyan az. Mi vajon mit birtokolunk? Krisztus vajon csak velünk van, vagy pedig a többi emberrel is? Ez az egyház örök kísértése: Istent bezárni a saját berkeinkbe. Kizárólagossá tenni, csak mi általunk elérhetővé.

Isten azonban máshogyan gondolkodik. Isten nem zárja be magát, nem védi le jogait, hanem nyilt forrás kódúvá teszi az evangéliumot. Mindenki hozzáférhet, s nem kell hozzá rendszergazdai jelszó. Krisztus meghalt mindenkiért...

"Krisztus közöttetek van." A pogány népek között. Nem az elhívott nép között, nem a kiválaszottak között, hanem Krisztus mi közöttünk van. S ez az Isten kegyelme. A közöttünk lévő Krisztus, az elérhető közelségben levő Megváltó. Felette nem lehet hatalma semminek, hiszen Ő akarta, hogy hozzáférjünk titkához.

S itt jövünk a képbe mi keresztyén emberek. Mi nem birtokoljuk a titkot, a kódot, hiszen az birtokol minket. Mi nem élhetünk vele vissza, nem árulhatjuk - Jézus freeware-. Mi a magunk esetlen módján megpróbálhatjuk lefordítani a kódot, a titkot.

A lefordítás pedig nem más, mint annak a megélése, hogy Krisztus közöttünk van. Úgy élni napjainkat, hogy az Isten itt van közöttünk. Nem felülről néz minket, mint sürgölődő hangyákat, hanem mellettünk van. Közle hozzánk, a pogányok között, a XXI. század Istenről sokszor elfelejtkező keresztyén pogányai között.

S ez a kegyelem. Ezt kellene dekódolni. Visszasugározni éltünk minden percében: Krisztus közöttetek van...

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatica.blog.hu/api/trackback/id/tr381503887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papori 2009.11.06. 18:39:19

Nagyon tetszik ez a kis prédikációd is, a cím is ütős:) Arra gondoltam, hogy ez tényleg nagyon jó, hogy nekünk meg van a jelszó a Krisztus kódhoz, csak az sokszor a baj, meg úgy szerintem a kereszténységgel átlagban, hogy úgy elvagyunk a kis imaközösségeinkkel. Egymás között vállaljuk és olyan AHA érzés, de nem értem miért zárkózunk el annyira. Nem nyitunk a világ felé, amiben élünk és amiben a feladatunkat kell/kellene végezzük. Sajnos az uralkodó az,hogy a keresztény ember nem a világban lévő mocsokra tanul meg NEM-et mondani, hanem a az egész világot mocsoknak tartja.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.11.06. 22:08:37

Mostanában kezdek rájönni, hogy a Bibliát nem kell megfejteni, nincsenek benne rejtett kódok, titkos üzenetek.
Egyértelmű parancsok és hatalmas szeretet van benne.
Csaj sajnos hajlamosak vagyunk a részletekben elmerülni, a lényeg helyett...

@papori: Mire gondolsz ami nem mocsok a világban és nem vesszük észre?

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.06. 22:09:58

"Sajnos az uralkodó az,hogy a keresztény ember nem a világban lévő mocsokra tanul meg NEM-et mondani, hanem a az egész világot mocsoknak tartja."

Teljesen igazad van. Isten a teremtéskor azt mondta a világra, hogy jó. Az egyetlen amire azt mondat, hogy rossz az a bűn.

Köszönöm a tartalmas hozzászólást.

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.06. 22:13:30

@Spirál: Ne felejts Spirál! Nem csak az ördög lakik a részletekben, hanem sokszor Isten is ott található meg!
De teljesen igazad van. A Bibliában nincsennek kódok, a Biblia fejti meg önmagát. A Biblia magyarázza a meg leginkább önmagát!
Olvastam a blogodon, hogy úton voltál. Sikerült megérkezzél rendben?

Czeglédi Péter Pál · http://reformatica.blog.hu 2009.11.07. 16:02:29

@Spirál: Bocsi. Az a lényeg, hogy valaki úton volt és remélem meg is érkezett...)
süti beállítások módosítása